Hlavní obsah

Senioři vyjdou do ulic, nelíbí se jim pomalé zvyšování důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští senioři plánují na 30. května protivládní protest. Vadí jim zejména pomalé zvyšování penzí. Žádají také zrušení stropů na odvody důchodového pojištění a odklad důchodové reformy do roku 2016.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Důchodci budou proti škrtům protestovat koncem května

Článek

Podle Zdeňka Pernese, předsedy rady důchodců, která zastřešuje 21 důchodcovských organizací, to bude poprvé, co budou senioři protestovat v ulicích. "My z toho nemáme radost. Domnívám se, že když senioři musí jít do ulic, tak to není senzace, ale tragédie," prohlásil Pernes.

Protestní akce by se měla konat na náměstí Jana Palacha v centru Prahy. Odtud půjdou účastníci demonstrace k sídlu vlády. Součástí protestu má být i petiční akce.

Zástupci seniorů chtějí navíc během dubna hovořit s jednotlivými politiky. Do konce příštího týdne se rada obrátí na premiéra, šéfy obou komor parlamentu i prezidenta a požádá je o schůzku. Senioři se podle Pernese zapojí i do protestů, které chystají odbory. Hlavní z nich se koná 21. dubna.

Hrozí snižování životní úrovně

Ministr financí Miroslav Kalousek původně v rámci úsporných škrtů navrhoval úplné zmražení důchodů v následujících třech letech. Nakonec by růst měly, ale méně než dosud. Seniorské organizace zmrazení či nižší valorizaci odmítají. Podle nich by se tak dál snižovala životní úroveň důchodců.

Rada seniorů žádá také dočasné zrušení stropů na odvody důchodového pojištění, a to do roku 2016. Na stejný rok by se podle ní měla odsunout i důchodová reforma, která má od příštího roku umožnit převést část odvodů ze státního systému do vlastního spoření.

Reklama

Výběr článků

Načítám