Hlavní obsah

Senátoři navrhují změnu ústavy. Zakotvit do ní chtějí právo bránit život zbraní

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři chtějí doplnit Listinu základních práv a svobod o právo bránit sebe a život jiného člověka zbraní. Novela z pera 34 senátorů má čelit odzbrojovacím tendencím Evropské unie. Nyní návrh projedná Poslanecká sněmovna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Červíček (ODS)

Článek

Senát chce ústavní novelou rozšířit Listinu základních práv a svobod o ustanovení, že "právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon".

„Změna tak navrhuje explicitní právo na ochranu života. Stanovuje, že může jít o obranu se zbraněmi,“ vysvětlil předkladatel senátního návrhu Martin Červíček (ODS)

S ním ho navrhlo i dalších 34 členů horní komory jako například Tomáš Goláň (SEN 21), Miloš Vystrčil (ODS) nebo Ivo Bárek (ČSSD).

„Vzhledem k významu práva na život, které je právo nejzákladnější, návrh považuje za správné symbolicky povýšit toto právo na úroveň ústavní,“ píše se v důvodové zprávě.

Povinná maturita z matematiky se ruší, schválil Senát

Domácí

„Území Čech, Moravy a Slezska lze z dlouhodobého hlediska považovat za relativně bezpečné, přesto však dochází k individuálnímu násilí. Zbraní může být vše, čím lze učinit zásah vůči lidskému tělu důraznější. Může to být chladná zbraň (nůž, sekera), jejichž držení zpravidla zákon neomezuje, anebo střelná zbraň,“ stojí dál ve zprávě.

Senátoři ve čtvrtek novelu schválili. Ta teď poputuje do Poslanecké sněmovny. Vzhledem k tomu, že se jedná o změnu Ústavy, musí ji podpořit tři pětiny poslanců, tedy 120.

Anketa

Jak se díváte na snahu zakotvit právo bránit sebe či druhé se zbraní v Listině základních práv?
Podporuji to
79,1 %
Jsem spíš proti
5,3 %
Jsem rozhodně proti
12,8 %
Je mi to jedno
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10670 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám