Hlavní obsah

Senát vrátil poslancům zvýšení mateřské

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Senátoři podle očekávání vrátili do Sněmovny novelu zákona o nemocenském pojištění, která má vrátit výši mateřské na loňskou úroveň. Pro zamítnutí hlasovalo 40 senátorů, proti 30. Norma se tak vrátí do Sněmovny, kde bude potřeba k jejímu přijetí 101 hlasů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová před senátory.

Článek

Novelu senátorům za předkladatele představila lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, která apelovala na její přijetí. Na podporu normy se vyslovila i místopředsedkyně horní komory Alena Gajdůšková z ČSSD, která zdůraznila potřebu prorodinné politiky a důležitost finanční podpory.

Pravicoví senátoři mimo jiné odmítli argumenty o ekonomických pohnutkách a připomněli, že klesající porodnost se neodvíjí od ekonomické situace, ale od celkových společenských změn euroatlantické civilizace. Nakonec vystoupilo celkem 24 senátorů.

Pokud dojde k zamítnutí, je KDU-ČSL odhodlána přehlasovat senátní veto ve Sněmovně, avizoval ještě před hlasováním předseda strany Cyril Svoboda.

„Kvůli tomuto zákonu jsem požádal o schůzku i pana prezidenta republiky, ten ji však odmítl. Přesto doufám, že pan prezident nakonec podpoří náš návrh zamezující diskriminaci maminek na mateřské dovolené,“ uvedl Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám