Hlavní obsah

Senát potvrdil snížení spotřební daně na naftu do konce příštího roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát v úterý potvrdil vládní novelu, která prodlužuje snížení spotřební daně na naftu o 1,5 koruny do konce příštího roku. Novelu nyní dostane na stůl prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Minulý týden jsme na vládě schválili prodloužení (snížení spotřební daně na naftu) o dalších patnáct měsíců, tedy do konce příštího roku. Důvodem není vysoká cesta nafty, ale konkurenční prostředí,“ představil na plénu návrh šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Narážel na konkurenci pro dopravce především v příhraničních oblastech.

Největšími konkurenty našich dopravců jsou podle něj firmy z Polska, Slovenska, Maďarska a Rumunska.

Senát novelu schválil hlasy 60 z 66 přítomných senátorů. Bez změny by úleva skončila letos v říjnu.

Benzin do konce září zlevní pod 39 korun

Ekonomika

Podle novely tak bude snížená sazba spotřební daně u nafty nadále na 8,45 koruny z litru.

Benzinu se schvalovaná novela o spotřebních daní netýká. Spotřební daň z této pohonné hmoty se vrátí z nynějších 11,34 koruny na původní částku 12,84 koruny na litr od letošního října.

Ministerstvo financí odhaduje celkový negativní dopad opatření na rozpočet 9,6 miliardy korun ročně. Z toho zhruba 8,7 miliardy připadá na státní rozpočet a 0,9 miliardy na rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, stojí v tiskové zprávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám