Hlavní obsah

Senát odmítl s konenčnou platností zákon na regulaci lobbingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři ve středu zamítli zákon na regulaci lobbingu v parlamentu, který před volbami prosadily ve Sněmovně ČSSD, KSČM a Strana zelených. Podle Senátu by zákon omezil ústavní práva, navíc ne všem stejně. Rovněž se senátoři obávali, že by s normou vznikla nová byrokratická zátěž a nelíbila se jim ani nejasná definice lobbisty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Zákon nová sněmovna projednávat nemůže. Senát tak učinil za snahami minulého volebního období Sněmovny na omezení lobbování definitivní tečku. Senátoři nemohli ani zákon upravovat, protože schválit změny mohla pouze Sněmovna za minulého složení.

Na zákonném omezení lobbistů se sice shodnou politici napříč stranami, poslanci ODS však před volbami tvrdili, že předložený návrh je "krycí manévr", který má uspokojit voliče, ale v podstatě nic neřeší.

Občanští demokraté kritizovali, že zákon špatně definuje i samotný pojem lobbingu, i způsob, jakým je v rámci normy k regulaci přistupováno. Podle ODS to byl pokus o evidenci lobbistů, který sice nenapáchá žádné škody, zároveň ale ničemu nepomůže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám