Hlavní obsah

Senát nesouhlasí s braním peněz obcím. Poslancům předloží zákon

Právo, ČTK, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senát do konce června do Sněmovny pošle návrh zákona, který by zajistil navrácení financí obcím a krajům, o něž přišly v souvislosti s kompenzačním bonusem pro podnikatele a firmy. V ostré diskusi s předsedou dolní komory Parlamentu Radkem Vondráčkem (ANO) to v neděli na Primě oznámil šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle něj je pro stát nejlepší vrátit peníze obcím, které ví, kam patří, a umí je nejefektivněji proinvestovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

„Vláda obcím a krajům vzala peníze, ale řekla budete si moci napsat Ježíškovi. Nejpozději na konci června vám ze Senátu pošleme návrh normy, bude to jasný příspěvek na obyvatele obce, pro obce i kraje, kde bude možné, aby se ty peníze proinvestovaly. Nikdo nenapadá to, že peníze dostali OSVČ a „eseróčka“, to je naprosto v pořádku. Ale je nesmysl je brát odtud, kde můžeme smysluplně investovat. A to se stalo,“ rozlítil se Vystrčil.

Kompenzace půjde i z peněz regionů, dostanou ji i eseróčka, potvrdili poslanci

Domácí

Reagoval tak na rozhodnutí poslanců, kteří schválili, že finanční kompenzace pro podnikatele a malé firmy půjdou ze sdílených daní, což dopadne právě na rozpočty samospráv a na jejich plánované investice, které musí nyní zrušit. Podle Vystrčila bude samosprávám chybět „každá pátá koruna“. Celkem půjde podle senátorů u obcí o částku 11 miliard korun a krajů o čtyři miliardy

Vondráček: Výjimka, vše ostatní jde z rozpočtu

Vondráček krok poslanců hájil tím, že kompenzační bonus je jediná položka, která musí jít ze sdílených daní, všechny ostatní věci leží podle něj na bedrech státu a jdou ze státního rozpočtu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček

„Je to výsledek dlouhé diskuse odborníků. Podstatou tohoto kompenzačního bonusu bylo pomoci rychle těm lidem, kteří opravdu v tu chvíli neměli z čeho žít. A bylo to nejjednodušší, co jsme mohli udělat. Trošku zazlívám senátu, že to zdrželi o 4 týdny, ti lidé na ty peníze čekali 4 týdny,“ opáčil šéf Sněmovny.

Schillerová: Kompenzaci dostalo 364 257 živnostníků, jde o 8,9 miliardy

Ekonomika

Vláda podle něj plánuje, že radnicím poskytne dotace. To se ale Vystrčilovi také nelíbí a zkritizoval hlavně zdlouhavé vyplácení dotací a podotkl, že stát zatím nevyřídil žádosti obcí o dotace z února za celkem dvě miliardy. Neumí si tak představit, že by se rychle rozhodlo o rozdělení 18 miliard. To by podle něj trvalo nejméně rok.

Podle Vondráčka je nyní spor o to, jakým způsobem se bude obcím pomáhat. Uvedl také, že dotace budou na konkrétní projekty. „Některé obce říkají: ´Dejte nám to bez určení, my si poradíme´. To nechceme,“ dodal Vondráček.

Vystrčil zase kontroval tím, že není možné zpochybňovat důvěryhodnost obcí.

„Jedna z věcí, které vláda říká, je, že se musíme z krize proinvestovat. To nejsou peníze pro starosty a zastupitelstva, ale pro občany. Investovat umí obce. Jim věří 70 procent obyvatel, vládě 40 procent,“ opáčil.

Reklama

Výběr článků

Načítám