Hlavní obsah

Senát chce odpustit sociální odvody lékárnám do 25 zaměstnanců

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři chtějí, aby stát odpustil sociální odvody pro lékárny do 25 zaměstnanců, a to za období od června do srpna. Novela ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), díky které by měly dostat zdravotnická zařízení kompenzační bonus celkově ve výši 30,5 miliardy korun, se tak vrací zpět do Poslanecké sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

Původní novela totiž počítala s tím, že by se sociální odvody odpustily lékárnám pouze do 15 zaměstnanců. Ministr zdravotnictví nicméně se senátním řešením souhlasil.

Nárok na úlevu budou mít ale pouze ty lékárny, které nepropustily více než desetinu zaměstnanců a ve srovnání s březnem mzdy nesnížily o více než deset procent.

30,5 miliard korun 

Návrh zákona by měl ale primárně vést k vydání mimořádné úhradové vyhlášky. Na jejím základě by se měly vyplácet peníze poskytovatelům zdravotních služeb. Ty by měly kompenzovat výpadky příjmů během epidemie koronaviru.

Zdravotnická zařízení dostanou kompenzace přes 30 miliard korun

Domácí

Přímé náhrady resort odhaduje na 27 miliard korun, zbytek peněz by se měl vrátit navýšením objemu hrazených služeb, celkově jde podle ministra o 30,5 miliard.

„Potřebujeme vyřešit, aby nedošlo k výpadku příjmů, a stabilizovat náklady, které v souvislosti s nákazou koronavirem vznikly,“ uvedl ministr Vojtěch. Peníze by se podle něho měly dostat krajským i městských nemocnicím, záchranné službě i dalším zdravotnickým zařízením.

Reklama

Výběr článků

Načítám