Hlavní obsah

Senát chce o zahraničních misích jednat již v týdnu

Právo,
PRAHA

Zahraniční výbor Senátu v úterý doporučil schválit ještě tento týden plán zahraničních misí české armády na příští rok. Sněmovna postoj zatím nezaujala. Pokud se nepodaří schválit mandát pro práci českých vojáků, nastane bezprecedentní situace, před níž senátory varoval náměstek ministra obrany Martin Barták.

Článek

Barták upozornil, že vláda může rozhodnout o vyslání jednotek maximálně na dva měsíce a pokud nebude mít souhlas Parlamentu, museli by se po uplynutí této doby jednotky vrátit zpět do ČR.

Kabinet už v říjnu vyslovil souhlas s pokračováním mise KFOR v Kosovu, kde by mělo působit až 550 vojáků.

V Afghánistánu by se měl navýšit personál v misi ISAF v provinčním rekonstrukčním týmu. Ten působí v provincii Lógar a místo nynějších 415 by v něm mělo působit až 645 osob. Stovka příslušníků speciálních sil by v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda měla bojovat s příslušníky hnutí Táliban. Resort obrany připouští i možnost, že by se počet vojáků v misi ISAF zvýšil jen na 480 lidí.

Podle rozhodnutí kabinetu by čtyři české letouny Jas-39 Gripen měly po několik měsíců pomáhat s ochranou vzdušeného prostoru tří pobaltských zemí, pět vojáků by cvičilo své místní kolegy v Iráku a několik mužů by působilo v misích například v Čadu či na Sinajském poloostrově. Připravena je i česká účast ve společné česko-slovenské bojové skupině v rámci EU ve druhé polovině příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám