Hlavní obsah

Šéfka soudu sáhla kolegovi na plat, NSS ji za to nepotrestal

Právo, pko

Kárné provinění se stalo, ale trest ukládat nebudeme. Takto šalamounsky rozhodl v pátek kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v případu předsedkyně Okresního soudu v Liberci Ivany Šoljakové. Její provinění spočívalo v tom, že jednomu ze soudců odepřela část platu, protože podle ní neodpracoval stanovený počet hodin.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tím překročila své kompetence, protože podobný postup nemá oporu v zákoně. Kárný senát NSS jí ale za pochybení žádný trest neuložil, neboť prý působila v konfrontačním prostředí, chyby se dopustila poprvé a pak svůj postup přehodnotila.

Šoljaková umožnila soudcům v Liberci, aby si pracovní dobu rozložili podle svých potřeb, takže mohli v průběhu dne odcházet, ale soukromé přestávky si museli značit, aby na konci měsíce měli součet odpracovaných hodin v pořádku.

Jeden ze soudců ale loni v březnu podle výkazu odpracoval o tři a půl hodiny méně, což předsedkyně označila za neomluvenou absenci a strhla mu část mzdy. Soudce, který měl jinak dlouhodobě vysokou výkonnost, si to nenechal líbit, podal žalobu a vyhrál. Pak následovala kárná žaloba.

Spor o plat vyvolal v justici velkou debatu, předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník prohlásil, že soudce nepracuje ve směnném provozu a svou práci nosí 24 hodin denně v hlavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám