Hlavní obsah

Šéf úřadu práce ve funkci končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v úterý odvolal šéfa úřadu práce Viktora Najmona kvůli dlouhodobé nespokojenosti s vedením. V čele úřadu práce bude dočasně vrchní ředitel Sekce informačních technologií ministerstva Karel Trpkoš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odvolaný šéf úřadu práce Viktor Najmon.

Článek

Podle Jurečky se úřady práce (ÚP) dlouhodobě potýkají s problémy, které mají dopad na klienty. Nejčastěji pak kvůli prodlevám ve vyřizování sociálních dávek.

„To vše není otázkou několika týdnů ani měsíců, ale jde o vleklé a neřešené problémy, na které jsem vedení ÚP opakovaně upozorňoval a společně s kolegy z MPSV jsme navrhovali celou řadu řešení a opatření, která by přinesla systémové zlepšení situace. Ta se však nevyvíjí dobře,“ zdůvodnil ministr své rozhodnutí.

Jurečka tvrdí, že se s vedením úřadu opakovaně setkal a vyjádřil svou nespokojenost. Podle ministra je tlak na pracovníky úřadu práce enormní a po covidu je vystřídala agenda související s přílivem ukrajinských uprchlíků a nárůstem inflace.

Zaměstnanci úřadů práce dostanou vyšší příplatek za zátěž

Domácí

„Rok jsme volali po tom, aby byly vybrané pobočky personálně posíleny, aby probíhající proces digitalizace byl správně komunikován, aby zaměstnanci měli dostatek informací a také aby byli zaměstnanci dostatečně motivováni. To se bohužel neděje v uspokojivé míře,“ dodal Jurečka k důvodům Najmonova odvolání.

Najmon stál v čele úřadu práce od listopadu 2020, kdy jej do funkce jmenovala tehdejší ministryně práce Jana Maláčová.

Na místo šéfa ÚP bude vypsáno výběrové řízení.

Lidí bez práce je více než volných míst. Poprvé za pět let

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám