Hlavní obsah

Šéf prezidentovy ochranky požádal o přeložení

Novinky, jas
Aktualizováno

Policejní prezident Tomáš Tuhý vyhověl žádosti šéfa ochranky prezidenta republiky Petra Dongrese odejít z funkce. Prezident Miloš Zeman požadoval v souvislosti s víkendovým vyvěšením obřích trenýrek na Hradě Dongresovo odvolání.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres

Článek

„Za daný incident necítím odpovědnost, na druhou stranu je mi jasné, že nemohu funkci vykonávat bez důvěry chráněné osoby,“ řekl Dongres, který nedůvěru ze strany prezidenta cítí od soboty, kdy k incidentu došlo.

Od 1. října povede útvar ochrany Dongresův zástupce Vladimír Mach. Poté bude vypsáno výběrové řízení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tuhý uvedl, že podle dílčích výsledků vyšetřování policie zakročila správně. Zároveň připomněl, že ostraha areálu Hradu patří do kompetence Hradní stráže, která spadá pod ministerstvo obrany.

Útvar ochrany prezidenta, který Dongres vede, zajišťuje osobní bezpečnost prezidenta. Do blízkosti hlavy státu se ale skupina nedostala. Tuhý hodlá Dongrese využít na jiném postu v policii.

Obří rudé trenýrky namísto prezidentské standarty vyvěsila nad Hradem skupina Ztohoven. Po incidentu Miloš Zeman požadoval odvolání šéfa své ochranky.

Recesisté ze skupiny Ztohoven věší obří rudé trenky na Pražský hrad. Archivní videoVideo: skupina Ztohoven

Reklama

Výběr článků

Načítám