Hlavní obsah

Šéf odborů Středula: Ví vůbec prezident, kolik mají důchodci peněz?

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Odborový předák Josef Středula se na brněnském sjezdu ČSSD v sobotu ostře ohradil proti vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že důchodci mají dost peněz na to, aby platili stokorunu denně za pobyt v nemocnici. Zeman podle Středuly zřejmě netuší, jak vysoké jsou penze. Středula se do prezidenta opřel den poté, kdy hlava státu oznámila, že se příští rok pokusí ve volbách obhájit svůj mandát.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva Josef Středula, Jan Birke a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na brněnském sjezdu strany.

Článek

„Ví vůbec, kolik ti lidé mají peněz? Když vám (z důchodu) někdo sebere tři tisíce korun za pobyt v nemocnici, tak vám tisícovek zůstane sedm nebo šest. Ale za to nezaplatíte ani nájem. Takže na co se můžete těšit po návratu z nemocnice? Na exekutora,“ rozčílil se Středula ve svém projevu pro delegáty.

ANO není sociální, míní odbory

„Důchod se od roku 1989 reálně zvýšil asi jen o deset procent. Lidé živoří, oni se bojí jít do důchodu,“ dodal. Vyjádřil zároveň podporu ČSSD, protože ji považuje za jedinou stranu, která stojí na straně zaměstnanců a obyčejných lidí. „Kdo si myslí, že hnutí ANO je sociální, tak já tu myšlenku tedy rozhodně nemám,“ podotkl.

Za Českomoravskou konfederaci odborových svazů zároveň soc. dem. nabídl pomocnou ruku. „My chceme silnou sociální demokracii. Budu rád, když budete soc. dem., která zastupuje zájmy lidí, těch obyčejných, nejobyčejnějších, o kterých se nehovoří v médiích, ale který žijí život s námi,“ prohlásil.

O žebrácké holi nebudou, prohodil Zeman

Zeman se k myšlence na znovuzavedení stokorunového poplatku za hospitalizaci vrátil v polovině února při své návštěvě Královéhradeckého kraje. „Ano, můžeme lamentovat nad tím, že se mají zvýšit platy, ale také musíme říct, kde na to vzít. Stovka denně za hospitalizační poplatek nikoho nezabije. Bude vás to stát tři tisíce měsíčně. Průměrný starobní důchod je 11 tisíc, pořád nebudete o žebrácké holi,“ řekl prezident a zmínil případy, kdy se pobyt v nemocnicích zneužívá. [celá zpráva]

„Řada vděčných potomků posílá své rodiče na takzvaná sociální lůžka právě v těchto zařízeních. Protože ušetří tři tisíce měsíčně, neboť se nemusí platit hospitalizační poplatek,“ zlobil se Zeman.

Reklama

Související články

Sobotka viní kraje z prohry. Ty mu to vracejí

Ministři ČSSD dělali, co mohli. Za prohru v krajských volbách můžou vaše skandály a chování, vzkázal ve své písemné zprávě pro sjezd strany regionálním...

Výběr článků

Načítám