Hlavní obsah

Šéf komise: "Pět na stole v českých" byla provokace

PRAHA

První dva výslechy před sněmovní vyšetřovací komisí k Unipetrolu stačily jejímu předsedovi Pavlu Hojdovi (KSČM), aby vynesl svůj soukromý závěr. Je přesvědčen, že schůzka, na které si bývalý tajemník premiéra Zdeněk Doležel údajně řekl o úplatek slovy "pět na stole v českých", byla promyšlenou provokací. Poškodit prý měla bývalého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) a pravděpodobně i skupinu Agrofert.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Pavel Hojda (KSČM)

Článek

Hojda to řekl v pondělí. ODS je ale zcela opačného názoru a považuje záznam schůzky naopak za jasný důkaz korupce. Za co měl úplatek být, se podle občanských demokratů teprve musí odhalit.

"Pro mě je to zcela jasná, řízená provokace," řekl Hojda. K tomu, aby si udělal v kauze jasno mu podle něj stačily výslechy prvních dvou svědků - expremiéra Grosse a redaktora televize Nova Janka Kroupy. Oba před komisí vypovídali minulý týden. [celá zpráva] Neveřejná část výslechu podle Hojdy přinesla jasné důkazy o tom, že se někdo snažil zneužít média tak, aby poškodil Grosse a Agrofert.

Martin Říman (ODS) nechápe, co Hojdu k jeho závěru vedlo. "My jsme se nedozvěděli nic dalšího, co by svědčilo o té verzi, že to byla nějaká předem řízená provokace," řekl. Komise podle něho zatím nemá o moc více informací než lidé, kteří viděli reportáž televize Nova o tajných schůzkách. "Je to pořád v rovině velkých otazníků," uvedl. Úvaha o tom, že šlo o provokaci, mu ale nepřipadá logická. "Pokud to byla provokace, tak koho kým, když pan Doležel si o to asi dvakrát nebo třikrát řekl sám," dodal.

Kdo za údajnou provokací stál, zatím Hojda nechce sdělit. Naznačil ale, že člověk, který má intriky údajně na svědomí, se objeví před komisí jako svědek. Ještě tento týden poslanci vyslechnou účastníky schůzky, na níž se o úplatku prý mluvilo - Doležela, jeho známého Roberta Piksu a polského lobbistu Jacka Spyru.

Paroubek má taky jasno

Premiér Jiří Paroubek již dříve prohlásil, že schůzky zinscenoval podnikatel Tomáš Pitr. Podle premiéra prosazoval zájmy společnosti Seta a chtěl poškodit Agrofert.

Spyra dnes řekl, že ve čtvrtek přijde, žádá ale o neveřejný výslech. "Jsou některé skutečnosti, které jsou obchodním tajemstvím a já o nich nechci mluvit veřejně," uvedl. Žádost zformuloval v dopise, který dnes osobně přinesl do Sněmovny. Žádá také o to, aby se jeho výslech odehrál bez tlumočníka. "Chci dokázat, že umím česky," dodal.

Ochotu vypovídat potvrdili i Doležel a Piksa. Pitra, který má jít na osm a půl roku do vězení za daňové delikty, si komise zatím nezve. Dalším svědkem, jenž by se měl před komisí objevit, je ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Poslanci si ho pozvali na čtvrtek 15. prosince. Spolu s ním přijde také předseda vládní poradní komise k Unipetrolu Pavel Kuta.

Původně chtěli poslanci vyslechnout i ministra průmyslu Milana Urbana (ČSSD). Ministr se ale omluvil, protože bude na zahraniční cestě. Seznam dalších svědků komise zatím neupřesnila, výslechy ale s největší pravděpodobností budou pokračovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Gross před komisí: úplatky jsem nebral

Bývalý premiér Stanislav Gross ve čtvrtek před komisí, která vyšetřuje privatizaci Unipetrolu vypověděl, že v souvislosti s prodejem petrochemické firmy žádné...

Výběr článků

Načítám