Hlavní obsah

Šéf Evropského parlamentu odmítl Klausovu kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Předseda Evropského parlamentu Josep Borrell se ve čtvrtek zastal dvou čelných europoslanců, kteří minulý týden kritizovali postoj prezidenta Václava Klause k evropské ústavě. V dopise Klausovi uvedl, že jejich vyjádření nepředstavovala nedostatek úcty vůči svrchovanému státu, nýbrž reakci na osobní názory politika. Klaus ale žádal omluvu.

Článek

"Předkládáte své osobní argumenty proti ústavní smlouvě se značnou silou a přesvědčením. Stejně tak s nimi mohou, se stejnou silou a přesvědčením, další politikové souhlasit nebo je odmítat," napsal Borrell.

Reagoval na Klausův dopis, ve kterém prezident označil za urážlivé, nepřijatelné a v dosavadní historii EU za naprosto bezprecedentní výroky místopředsedy EP Aleja Vidala-Quadrase a předsedy ústavního výboru EP Jo Leinena. Oba politikové polemizovali s Klausovými názory a usoudili, že pokud by ústava byla v ČR ratifikována, měl by český prezident odstoupit.

Václav Klaus dopis zatím nemá, takže nebude reagovat, uvedl prezidentův mluvčí Petr Hájek. "Až ten dopis dostane, tak se s ním seznámí a teprve pak se rozhodne, co dál," uvedl Hájek.

Obvinili Klause ze lži

Vše odstartoval místopředseda EP Španěl Roca Vidal-Quadras, když na adresu Klause prohlásil: "Jeho (Klausovy) argumenty proti ústavě jsou předpojaté, zavádějící i lživé." Přisadil si i předseda ústavního výboru Evropského parlamentu Jo Leinen. "Není to poprvé, co český prezident poskytuje obyvatelům své země zavádějící informace o Evropské unii, a obzvlášť co se týče evropské ústavy," poznamenal Leinen.

Klaus v bouřlivé reakci, kdy hovořil např. o hrubých urážkách vůči hlavě státu, požadoval o Borrella zajištění omluvy. Se stejnou se obrátil i na šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka, který se s výroky europoslanclů ztotožnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus se omluvy od Zaorálka nedočkal

Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek v úterý odpověděl prezidentovi Václavu Klausovi na jeho otevřený dopis z minulého týdne. Klaus se ohradil proti tomu,...

Výběr článků

Načítám