Hlavní obsah

Šéf české kanceláře WHO: Lék na koronavirus zatím nemáme, ale není třeba panikařit

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný důvod k panice kvůli koronaviru v Česku zatím není, ale je potřeba, aby lidé věděli, co mají dělat, říká v rozhovoru pro Právo ředitel české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) Srdan Matič.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Infekční oddělení nemocnice v Uherském Hradišti (ilustrační foto)

Článek

Vyvíjí Čína vakcínu či lék proti koronaviru?

V tuto chvíli nevíme, jestli jsou vyvíjeny vakcíny či léky, na to je příliš brzy. Nejsem virolog a nevím, jak je těžké takovou vakcínu vyvinout, ale Čína situaci určitě řeší. O tom svědčí i to, že Čína sdílela genom viru se zbytkem světa. To byl velmi důležitý první krok k tomu, aby mohly začít diagnostické testy, a pokud to bude možné, aby byl vyvinut lék.

Budovu nemocnice ve Wu-chanu jsme postavili za čtyři dny, chlubili se Číňané

Koronavirus

Ten v tuto chvíli nemáme, ani jej nemůžeme brzy očekávat. Zatím se musíme spokojit s opatřeními, která je nutné dodržovat, aby se zabránilo propuknutí pandemie.

Jsou opatření Česka, jako například kontroly na letištích, dostatečná?

Jsem v denním kontaktu s českými oficialitami, s ministrem zdravotnictví i premiérem, a vyměňujeme si informace. Vím, co Česká republika dělá. Pokud se zde koronavirus objeví, ČR je na to dostatečně vybavená laboratořemi a diagnostickými pomůckami. Nemocnice jsou na to též připraveny.

Podezření na koronavirus? Lékaři zavolejte

Koronavirus

V neděli jsem navštívil pražské letiště společně s ministrem zdravotnictví a opatření osobně zkontroloval. Je třeba říct, že ČR dělá vše, co je potřeba. Opatření jsou racionální a efektivní.

Není proč panikařit?

V tuto chvíli žádný důvod k panice není, ale je potřeba, aby občané věděli, co mají dělat. O koronaviru zatím víme velmi málo a je vysoká pravděpodobnost, že se v ČR objeví, ale opatření jsou dostatečná.

Nákazu koronavirem zjistí jen test, příznaky jsou podobné chřipce

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám