Hlavní obsah

Šéf Bohemia Energy vlastní s manželkou luxusní tryskáč za tři stovky milionů

Zakladatel společnosti Bohemia Energy (BE) Jiří Písařík vlastní napůl se svou manželkou prostřednictvím firmy Bohemia Energy Club luxusní tryskové letadlo v hodnotě stovek milionů korun. Podle zjištění Práva se mimo jiné i o jeho nákup zajímá policie.

Foto: Profimedia.cz

Tento typ luxusního tryskového letadla vlastní šéf zkrachovalé Bohemia Energy Jiří Písařík společně se svou manželkou.

Článek

Dodavatel energií a plynu Bohemia Energy loni v říjnu ukončil kvůli rostoucím cenám činnost, což se dotklo zhruba 900 tisíc odběratelů. Vedení firmy sice v minulých dnech zaslalo všem bývalým klientům přeplatky, přesto už několik tisíc z nich chce žádat BE o odškodnění.

Bohemia Energy odeslala přeplatky za energie všem bývalým zákazníkům

Ekonomika

Manželé Jiří a Hana Písaříkovi vlastní několik společností (s názvem Bohemia Energy, avšak s různými dovětky). Jednou z nich je akciová společnost Bohemia Energy Club, kterou manželé Písaříkovi vlastní napůl a jsou jedinými členy orgánů této firmy (Písaříková je členkou představenstva a Písařík členem dozorčí rady).

Foto: Petr Horník, Právo

Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík

Otázky bez odpovědí

Redakce Práva se s dotazy týkajícími se vlastnictví a využívání letadla i propojení se skupinou BE obrátila nejprve telefonicky přímo na Písaříka, který se odmítl k čemukoliv vyjádřit. „K tomu se vám nebudu vyjadřovat, není to nutné. Není důvod se vyjadřovat k našim soukromým ani firemním aktivitám,“ řekl Právu Písařík.

Krátce poté se ozval mediální zástupce skupiny BE Mirek Deneš a v reakci na otázky redakce ohledně spojení BE a společnosti Bohemia Energy Club uvedl, že firma „Bohemia Energy Club nemá s bývalým dodavatelem energií nic společného“.

Úniku peněz se obává i expartner Bohemia Energy

Ekonomika

Podle výroční zprávy BE Club za rok 2020 zveřejněné v obchodním rejstříku byla však tato firma „poskytovatelem marketingových služeb pro skupinu Bohemia Energy“, konkrétně pro ni například zajišťovala marketing pro parkurové skákání. Výroční zpráva za loňský rok zatím nebyla zveřejněna.

Zároveň ale Bohemia Energy Club vlastní podle rejstříku Úřadu pro civilní letectví i podle odpovědi mediálního zástupce Deneše zmíněné luxusní letadlo Bombardier BD-100-1A10 Challenger 300 s českou imatrikulací OK-AOA.

Jeho provozovatelem je pak společnost CTR Atmospherica Aviation, která se zabývá komerčním pronájmem letadel. Tento tryskáč, vyrobený v roce 2010, byl do českého leteckého rejstříku zapsán v roce 2017, předtím létal u jiných zahraničních společností. Nákup nového letadla by jeho majitele stál podle veřejně dostupných informací v rozmezí od 10 do 14,5 milionu dolarů, tedy zhruba 227 až 330 milionů korun. Dříve používaný tryskáč se pak v minulosti prodával za cca šest až sedm milionů dolarů (136 až 159 milionů korun).

Tisíce bývalých klientů chtějí od Bohemia Energy odškodnění

Ekonomika

Za kolik svůj Challenger 300 pořídili manželé Písaříkovi, to odmítl sdělit jak sám Písařík, tak i mediální zástupce. Stejně tak nechtěli odpovědět na to, zda ho využívají pro soukromé účely.

„Společnost Bohemia Energy Club je vlastníkem tohoto letadla, což je veřejně dohledatelná informace. Ostatní dotazy jsou charakteru obchodní činnosti a vztahuje se na ně obchodní tajemství,“ sdělil Právu Deneš.

Na další otázku, zda letoun firma manželů Písaříkových pronajímá a kam případné výnosy míří, Deneš odpověděl, že „výnosy z komerčního využívání jsou výnosy této společnosti (BE Club)“.

Devítimístný luxusní letoun si je možné pronajmout u Atmospherica Aviation, kde se pronájem celého letadla pohybuje v řádech nižších desítek tisíc eur. Nejdražší destinací je Dubaj, kam let z Prahy orientačně vychází na 34 tisíc eur (přibližně 854 tisíc korun), přičemž cena za sedadlo je 3777 eur (94,5 tisíce Kč). Naopak nejlevnější je cesta z Prahy do bulharského Burgasu – 19 tisíc eur (475 tisíc Kč) za letadlo a 2111 eur (cca 53 tisíc Kč) za sedadlo.

Podle údajů zjistitelných z veřejných zdrojů a různých leteckých radarů stroj Písaříků aktivně létá. Začátkem týdne se letoun nacházel v italském Bolzanu, kam zamířil v neděli z Ostravy. Během víkendu jsou pak zaznamenány lety mezi Prahou a Mallorcou. Na začátku března létal mezi Českem, Polskem, Španělskem a Švédskem.

Firmu i letadlo prověřuje policie

Okolnostmi podnikání manželů Písaříkových ve spojení se skupinou Bohemia Energy už od loňského podzimu řeší policie a Vrchní státní zastupitelství v Praze.

S trestním oznámením se na něj počátkem listopadu obrátil přímo tehdejší ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Podle tvrzení bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) firma své klienty podvedla. Na státním zastupitelství věc dostal na starosti žalobce Jan Krestýn. Ten Právu sdělil, že v kauze zatím nebyly zahájeny úkony trestního řízení a že případ prošetřují detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v součinnosti s Energetickým regulačním úřadem.

Podle zjištění redakce však policisté z NCOZ pod dohledem státních zástupců prověřují nejen možný podvod ze strany vedení BE, ale i další trestný čin – legalizaci výnosů z trestné činnosti neboli tzv. praní špinavých peněz. A zajímá je údajně mimo jiné i to, za jaké peníze si manželé Písaříkovi luxusní tryskáč pořídili.

„Tuhle věc (letadlo) má policie zmonitorovanou a mohla by to být právě ta legalizace. Otázka je, zda se jí podaří prokázat zdrojový trestný čin podvodu, bez kterého by nemohli možnou legalizaci vůbec řešit,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj seznámený s kauzou.

Redakce tyto okolnosti předestřela Písaříkovi a ten reagoval stejně jako u dalších otázek. Loni v listopadu vyšlo také najevo, že se manželé Písaříkovi pokusili přesunout některé své nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy.

„Důvodem původního převodu nemovitosti z fyzické osoby na právnické osoby byla ochrana soukromí členů rodiny (Písaříkových). O žádné vyvádění majetku se samozřejmě nejednalo, protože nemovitosti chtěl (Písařík) převést do jím stoprocentně vlastněných společností,“ sdělil k tomu Právu mediální zástupce Deneš.

Piráti: Majitelé Bohemia Energy se pokoušejí ukrýt majetek

Domácí

Městský soud v Praze však tomuto kroku už koncem října zabránil vydáním předběžného opatření. Manželé se sice odvolali, ale podle nynějších zjištění Práva neuspěli ani u nadřízeného pražského vrchního soudu.

„Ve věci zdejší soud rozhodl 11. února, ale usnesení dosud nebylo doručeno stranám, proto jej nelze komentovat,“ řekla Právu Simona Heranová z tiskového oddělení vrchního soudu.

Z justiční databáze infoSoud však vyplývá, že odvolací senát původní verdikt městského soudu o zákazu převádět nemovitosti potvrdil. Právo proto požádalo Písaříka o reakci.

„Určitě tu věc řeší právníci. Jiných mnoho předběžných opatření bylo zamítnuto. A i v této věci jsme se odvolali a vyjádření k tomu dávat nebudeme,“ dodal Písařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám