Hlavní obsah

Koudelka zneužívá BIS pro osobní potřebu, obvinil Hrad šéfa kontrarozvědky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentská kancelář obvinila pověřeného šéfa BIS Michala Koudelku z toho, že údajně porušuje zákon a „zpravodajské prostředky BIS zneužívá ke shromažďování informací pro svoji osobní potřebu“. Hrad stanovisko zveřejnil krátce poté, co Koudelka před sněmovní komisí pro kontrolu BIS odmítl obvinění, která zazněla od prezidenta Miloše Zemana na adresu kontrarozvědky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka.

Článek

Porušení zákona spatřuje prezidentská kancelář v tom, že Zeman již v roce 2018 požádal Koudelku „o poskytnutí informace, zda použitím zpravodajských prostředků či shromažďováním informací Bezpečnostní informační službou proti pracovníkům Kanceláře prezidenta republiky, resp. spolupracovníkům prezidenta republiky byla zjištěna konkrétní bezpečnostní rizika pro Českou republiku v rámci zákonné působnosti BIS“.

Jelikož se prý Zeman nedočkal odpovědi a nebyl ani upozorněn „na žádná bezpečnostní rizika ve svém okolí“, má za to, že „Koudelka dlouhodobě porušuje zákon a zpravodajské prostředky BIS zneužívá ke shromažďování informací pro svoji osobní potřebu“.

Pod stanoviskem Hradu není uvedena konkrétní osoba, je podepsáno pouze jako Kancelář prezidenta republiky.

Hrad v něm také uvádí, že právo prezidenta a vlády na úplně informace o činnosti zpravodajských služeb omezuje riziko návratu k praktikám Státní bezpečnosti.

BIS odposlouchávala lidi z mého okolí, tvrdí Zeman

Domácí

V neděli se objevila informace, že zpravodajci odposlouchávali Zemanova poradce Martina Nejedlého, o němž se tvrdí, že má úzké vazby na ruský Kreml a Rosatom. Podle Zemana je Nejedlý jen okrajovým jménem, odposlouchávaných lidí má být více. Nejedlý nemá bezpečnostní prověrku, stejně jako prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který o ni neúspěšně žádal.

Prezidentská kancelář zaútočila i na sněmovní komisi pro kontrolu BIS a jejího předsedu Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL).

Koudelka před poslanci odmítl, že by BIS odposlouchávala ústavní činitele

Domácí

„Hlava státu není při komunikaci se zpravodajskou službou odkázána na komisi pana poslance Bělobrádka, pracující pouze s těmi informacemi, které se jí ředitel BIS uvolí poskytnout,“ uvádí dopis s tím, že prezident má stejně jako vláda, která za činnost zpravodajských služeb odpovídá, právo na informace o jejich činnosti a je oprávněn je úkolovat.

Podle zákona může BIS úkolovat vláda a prezident s vědomím vlády.

„Zásadní je otázka, zda v BIS nakládají se shromážděnými informacemi v souladu se zákonem a zda informují oprávněné adresáty, tj. prezidenta republiky a vládu,“ uvádí dopis.

Zeman se nijak netají tím, že dlouhodobě usiluje o Koudelkovo odstranění z čela BIS. Opakovaně rovněž odmítá návrhy vlády na jeho povýšení do generálské hodnosti.

Vláda nedávno rozhodla, že Koudelku nejmenuje na další funkční období, ale pověřila jej vedením BIS s tím, že o řediteli se má rozhodnout až po volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám