Hlavní obsah

Šéf BESIP Valenta končí ve funkci

Praha
Aktualizováno

Šéf oddělení BESIP na ministerstvu dopravy Ondřej Valenta ve funkci končí. Uvedl to dnes server Lidovky.cz a Česká televize. Podle serveru ho ministr dopravy Radek Šmerda odvolal. Nahradí ho automobilový závodník Karel Loprais. Oficiálním důvodem Valentova odvolání je restrukturalizace, údajně to však bylo kvůli různým pochybením, dodala Česká televize.

Článek

"Novým garantem bude Karel Loprais, a funkce pana Valenty je tak už zbytečná," řekl serveru vedoucí kabinetu ministra Jakub Knězů.

Valenta do funkce nastoupil loni v prosinci po Zuzaně Ambrožové, kterou tehdejší ministr dopravy Vít Bárta odvolal v říjnu.

Valenta ve funkci šéfa BESIP, který má v letošním roce schválený stomilionový rozpočet, nejprve zastavil všechny kampaně včetně poměrně úspěšných projektů The Action a Domluvme se. Prvním jeho počinem byla změna dlouholetého loga BESIP, za které dalo ministerstvo v minulosti 1,5 milionu korun. Valenta ho ale považoval za mrtvou značku a za 100.000 korun nechal udělat logo zcela nové. Jeho přijetí bylo ale více než chladné. Kritizovali ho dopravní odborníci a nešetřili ho ani grafici, uvedl server Lidovky.cz.

Dalším Valentovým přehmatem byla podle serveru výroba letáku, který řidičům radil, jak postupovat při dopravní nehodě. V letácích, které stály BESIP jeden milion korun, byly totiž zjevné chyby. Návod třeba chybně uvádí, kde má pomáhající šofér zastavit, a rozchází se taky s oficiálními radami Červeného kříže.

BESIP je znám svými kampaněmi, které mají snížit počet mrtvých na českých silnicích. Do povědomí veřejnosti se dostaly například akce "Nemyslíš, zaplatíš!" nebo "Domluvme se".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám