Hlavní obsah

Sedmnáctiletá Eva měla zástavu srdce, zachránili ji policisté s defibrilátorem

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctiletá Eva Jelínková z Moravských Knínic přestala jednoho večera dýchat. Její rodiče se ji snažili oživit, výrazně jim v tom pomohli dva policisté, kteří okamžitě dorazili. Ve středu se dívka, její rodiče i s policisty sešli a popsali onen kritický večer před půl rokem.

Policisté zachránili sedmnáctiletou dívku se zástavou srdceVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Byl to hrozný zážitek. Cítili jsme se naprosto bezmocní, byť jsme se snažili pomoci dceři co nejvíce,” popsala ve středu dramatickou situaci při opakované zástavě srdce své dcery Eva Jelínková.

„Evičku jsme oživovali na základě telefonických pokynů, měli jsme obrovský strach a velice se nám ulevilo, když se ve dveřích objevili policisté,“ popsala zážitek Jelínková.

Policisté Martin Vlk a Petr Benedikt začali okamžitě dívce provádět srdeční masáž a zároveň do těla dívky vyslali dva elektrické výboje. V nemocnici se ukázalo, že dívka má srdeční vadu a oživování defibrilátorem jí zachránilo život.

Přijede, kdo je blíž

Defibrilátorem (AED) jsou vybaveny některé hlídky, které mají speciální školení, jak s přístrojem zacházet. Fungují v rámci projektu First responder, na němž spolupracuje Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje a krajská policie.

Odborně vyškolení policisté ve vozech vybavenými AED jsou v případě volání o pomoc vysláni na místo, kde je zásah potřebný ve chvíli, kdy se policejní vůz pohybuje v kratší dojezdové vzdálenosti, než ho má vůz záchranky.

„V podstatě se nám takto daří pokrývat na vzdálenost a dojezdové časy hůře dostupná místa v regionu,“ vysvětlil ředitel jihomoravské záchranky Milan Klusák. Policie v kraji už v současnosti disponuje 75 přístroji AED .

Přivolání první pomoci je přitom automatický proces, kdy jsou propojeny oba dispečinky jak policie, tak ZZS v jihomoravském regionu a na obou těchto pracovištích se nouzové volání o pomoc objeví bez ohledu na to, kam příbuzní postiženého například srdeční zástavou volají.

Reklama

Výběr článků

Načítám