Hlavní obsah

Sedm klíčů vysvobodilo z trezoru korunovační klenoty

– PRAHA

Nejcennější poklad České republiky spatřil po pěti letech opět světlo světa. Sedm osobností, držitelů sedmi klíčů, vyzvedlo krátce po desáté hodině královské korunovační klenoty z Korunní komory. Až do neděle 13. července budou klenoty vystaveny ve Starém královském paláci Pražského hradu.

Foto: Martin Tlustý

Kralupské letní koupaliště prošlo před dvěma lety velmi zásadní rekonstrukcí a ve středních Čechách v současnosti patří k absolutní špičce.

Článek

Po vyjmutí klenotů z Korunní komory byly cenné památky umístěny do speciálních přepravek a vojáci Hradní stráže je přenesli do Staré registratury. Zde také budou od zítřka k vidění zdarma pro veřejnost. "Myslím, že si všichni uvědomují svou zodpovědnost, svou historickou návaznost na ty, kteří podobné klíče drželi v ruce v minulosti.

Takže je to pro nás pro všechny určitě dobré připomenutí zodpovědnosti, které vyplývají z našich funkcí," vžil se před novináři do role "uvážlivého svorníku" prezident Václav Klaus poté, co sedmička strážců klíčů umožnila přesun klenotů do Starého královského paláce.

Klíče, které otevírají bránu k nejstřeženější komnatě na Hradě, jsou uschovány u sedmi představitelů státu. Klíč od prvního zámku je uložen u prezidenta Václava Klause, další má premiér Vladimír Špidla a třetí klíč střeží pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk.

Další dva náleží předsedům Senátu a Poslanecké sněmovny, Petru Pithartovi a Lubomíru Zaorálkovi. Klíč k šestému zámku drží děkan Metropolitní kapituly u svatého Víta Václav Malý a poslední, sedmý pražský primátor Pavel Bém. Stejné klíče slouží i k otevření schránky, v níž jsou klenoty uloženy.

Dnešního slavnostního vyjmutí klenotů se přitom zúčastnilo z těchto politiků jen pět. Šéf Senátu za sebe poslal místopředsedu Přemysla Sobotku, primátora Béma zastoupil jeho náměstek Jan Bürgermeister. (Mylně jsme uvedli, šéf Senátu za sebe poslal ministra financí Bohuslava Sobotku, za chybu se omlouváme.) 

Vystaveno bude i roucho

K českým korunovačním klenotům, které jsou národní kulturní památkou a jejichž hodnota je nevyčíslitelná, patří především svatováclavská koruna, kterou byli korunováni čeští králové. Je vyhotovena z jednadvacetikarátového zlata, posázená drahokamy a váží téměř 2,5 kilogramu. Dále korunovační insignie tvoří zlaté jablko a žezlo z první poloviny 16. století, které jsou zdobeny safíry, spinely a perlami.

Společně s korunovačními klenoty bude na Hradě vystaven také svatováclavský meč asi z roku 1356 a kříž z ryzího zlata z doby po roce 1354. Návštěvníci expozice si budou moci prohlédnout i korunovační roucho, tedy hlavně plášť s hermelínem, které je uloženo v depozitáři historického textilu.

Naposledy se klenoty na Pražském hradě vystavovaly v roce 1998. Stejně jako tehdy, i nyní bude vstup na prohlídku zdarma. Cenou bude zřejmě opět čtyřhodinová fronta.

Uklízečka do Korunní komory nechodí

Dveře od Korunní komory opatřené zámky vedou z postranní lodi Svatovítské katedrály. Klenoty jsou uloženy nad schodištěm, po němž včera kráčelo pouze sedm držitelů klíčů.

"Co bychom prozradili? Prozradili bychom, že se tam nahoře docela obtížně otevírala ta skříň, kde ty klenoty byly schované. Takže je to známka, že tam nechodí někdo dvakrát týdně utírat prach," svěřil se Klaus. František Kadlec z oddělení turistického ruchu Správy Pražského hradu potvrdil, že "v žádném případě neexistuje univerzální klíč".

Klaus se ještě pochlubil, že vzhledem ke svým minulým ústavním funkcím komoru odemykal už třikrát. "Tři jsme to už odemykali a čtyři byli dneska nováčkové. Já to nechci bagatelizovat, já to beru vážně... Znamená to šanci uvědomit si svoje kořeny, kontext, historické souvislosti. Že nezačínají, že stojí na ramenou předchozích generací," zdůraznila hlava státu.

"Ano, odemykal jsem poprvé a měl jsem skutečně pocit takového živého proudícího času, který vedl až někam ke kořenům naší státnosti," doplnil jej premiér Vladimír Špidla. Na otázku novinářů poznamenal, že se s rodinou na klenoty podívat nepůjde. "Přesto musím říct, že ten zážitek byl hluboký."

Klenotů se klíčníci nedotkli

Sobotka se Právu svěřil, že byli státní a církevní představitelé nervózní. "Samozřejmě, že jsme se klenotů nedotýkali, ale když jsme třicet centimetrů od něčeho, co je nádherná historie, tak to stojí za to. Bylo to zajímavé, že jsme si víceméně nic moc neříkali. Byli jsme najednou nervózní a mlčeli jsme."

Člověk by si podle Sobotky měl uvědomit, že politický život je víceméně pomíjivý.

Anketa

Využijete jedinečné příležitosti k prohlídce korunovačních klenotů?
ano
37,8 %
ne
20,9 %
když nebude velká fronta
41,3 %
Celkem hlasovalo 196 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám