Hlavní obsah

Sedlečtí vsadili na náročnou výrobu extrémně sladkých vín

– Sedlec

Od medu se liší menší hustotou a obsahem alkoholu. Jinak jsou také velmi sladká a plná chutí a vůní přírody. Řeč je o specifické skupině extrémně sladkých vín.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ctirad Králík kontroluje hrozny pro slámové víno

Článek

Nejznámější jsou slámová a ledová vína. V obou případech se jedná o zvláštní druh vína s velkým obsahem zbytkového, tedy v alkohol neprokvašeného, cukru. Ledové se dělá z hroznů sbíraných a lisovaných při teplotě minus sedm stupňů a nižší.

Zmrzlé krystalky vody zůstávají v bobulích, na víno lze zpracovat mošt se sladkostí nejméně sedmadvacet stupňů. Stejně sladký musí být mošt ze slámového vína, tam ale voda mizí vysušením při nejméně devadesátidenním uskladnění v průvanu.

Ledové víno se musí hlídat před zloději

„Ledové víno nám už došlo, je vyprodané. Přemýšleli jsme nad jeho výrobou, nakonec jsme ale od toho upustili. Je to celkem riskantní věc,“ říká Ctirad Králík, sklepmistr ZD Sedlec. Společnost, produkující Sedlecká vína, dříve ledové víno opakovaně vyráběla. Má tedy bohaté zkušenosti nejen s výrobou, ale i s tím spojenými starostmi.

Hmyz k jídlu: Budoucnost, které věří i české firmy

Zdraví

„V první řadě jsou to nemalé náklady. Vinici je třeba hlídat. Hlavně před zloději. To nás stojí nemalou sumu za hlídače. Zvlášť pokud se na příchod mrazů čeká dlouho,“ říká Králík. Je totiž rozdíl, když vinici s hrozny na ledové víno hlídají do prvního mrazu na začátku prosince, nebo třeba až do poloviny ledna, což se také stalo.

Krádež není jedinou hrozbou pro bobule ledového vína. Tou další je počasí. „Pokud je zima místo mrazu příliš deštivá, hrozí, že hrozny zničí hniloba. Stává se, že vinaři místo ledového vína urychleně sbírají hrozny, aby úplně neshnily. Pak je vylisují a mají aspoň sladká vína, jako je výběr z bobulí či výběr z cibéb,“ říká Králík. Sám něco takového zažil v roce 2014. Ani v půlce ledna nedorazily mrazy a Sedlečtí místo ledového dělali víno z cibéb.

Menším rizikem je proto slámové víno. Hrozba krádeže z půdy či jiných prostor v uzavřeném areálu je výrazně menší, než když jsou hrozny ve vinici.

„Slámové budeme mít. Schovali jsme na ně 980 kilogramů hroznů,“ řekl Králík. Už při sběru měly hrozny cukernatost třiadvacet stupňů. O splnění základní podmínky pro uznání vína jako slámové nepochybuje. Hranici obsahu cukru překročili. „Slámové bude, když jsme naposledy měřili obsah cukru, naměřili jsme u cibéb od pětatřiceti do osmatřiceti stupňů,“ potvrdil splnění hlavní podmínky pro výrobu slámového vína Králík.

Ledová a slámová vína jsou extrémně sladká, vysoký obsah cukru není daný přírodní zralostí, ale úbytkem vody. V případě ledového v moštu chybí, protože proměněná v krystaly ledu zůstala v bobulích. U slámového obsah vody zredukovalo postupné vysušení.

Daní za vysoký obsah cukru je nízká výlisnost, jen kolem dvaceti až pětadvaceti procent. Víno s extrémním obsahem cukru pak vinaři nabízejí v malých lahvích, obvykle v objemech od dvou decilitrů do třetiny litru, přičemž cena většinou začíná kolem tří set korun, spíše výše.

Královna krásy vybílila s přítelem luxusní španělskou vinotéku

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám