Hlavní obsah

Seberou tisíce a nic. Podvody se vstupenkami bují i mimo hokej

Zástupy zklamaných a okradených fanoušků a tučné zisky podvodníků s falešnými vstupenkami. Takové obrázky doprovázejí nejen aktuální hokejový šampionát. Na předražené, nepravé a nedodané lístky narážejí také zájemci o koncerty světových i domácích hvězd a další akce. O některých podvodnících úřady léta vědí, a přesto s nimi nic nezmůžou.

Foto: Profimedia.cz

Čeští fanoušci před pražskou arénou.

Článek

Naletět se dá poměrně snadno. Fandové dychtiví „být u toho“ si při rychlé sháňce vstupenek, po nichž se rychle zapráší, často nevšimnou, že se jim podbízí neoficiální a nekalý prodejce.

Přesně tak to léta chodí u portálu Viagogo, který si zajišťuje zájem prostřednictvím placené reklamy na největším internetovém vyhledávači Google. Operuje tímto způsobem nejen v Česku.

Sháníte ještě lístek na hokejové finále nebo na koncert Bruce Springsteena v Praze? Google vám jako první nabídne právě Viagogo, a ne oficiální organizátory a prodejní místa.

Hlásá sice hesla jako „Vstupenky dnes ve slevě“ nebo „Nepromeškejte, brzy budou rozebrány“, jenže prodává lístky za přemrštěné ceny a nezřídka je ani nepošle.

Falešné lístky na hokej za milion. A po zápase s Kanadou bude hůř

Domácí

Například Lydie Charouzová si u spotřebitelské organizace dTest postěžovala, že na Viagogo koupila dva lístky na hokejová utkání Česka s Kanadou a Finů se Švýcary. Zaplatila skoro dvojnásobek oficiální ceny, dohromady skoro 14 tisíc korun.

Jiná zákaznice, Dominika Kavková zase koupila přes Viagogo za 6000 korun lístky na koncert Rammstein v Praze. Jenže se na ně nikam nedostala. „Při ověření nám bylo řečeno, že jsou buď neplatné, nebo že už na lístky prošel někdo jiný,“ popsala. Klienti se přitom u firmy ničeho nedovolají.

Viagogo je pouhým prostředníkem. Nezákonné to není. „Avšak znamená to, že má garantovat dodání vstupenek, a měla by kupujícímu v případě, že je dodaná vstupenka falešná nebo vůbec žádná, zajistit náhradní vstupenku, případně vrátit to, co zaplatil,“ řekla Novinkám a Právu Eduarda Hekšová, ředitelka dTestu.

„Přesto na tuto společnost evidujeme obrovské množství stížností,“ dodala Hekšová. O nekalostech Viagogo se přitom mluví už nejméně šest roků.

„Jelikož sídlí v zahraničí, tak v zásadě nepomůže ani Česká obchodní inspekce,“ uzavřela Hekšová. Firma je teď registrovaná v Londýně, tedy mimo EU. Dříve měla sídlo ve Švýcarsku i Spojených státech.

Předražené i neplatné vstupenky. Inspekce varuje před portálem Viagogo

Ekonomika

Požádejte o chargeback

České právo nezakazuje přeprodej vstupenek za vyšší cenu. Jen kdyby byla v hrubém nepoměru k ceně původní, může zákazník požadovat zrušení smlouvy a vrácení peněz. Co však je v konkrétním případě hrubý nepoměr, posoudí jedině soud.

Například Fio banka platby na portálu Viagogo blokuje a klienti tam její kartou nezaplatí. „Důvodem je varování České obchodní inspekce na nekalé praktiky tohoto obchodníka. Platby blokujeme již od roku 2018,“ sdělil mluvčí Jakub Heřmánek. Stejná opatření zavedla Air Bank.

Co má dělat klient, když vstupenky nedorazily a prodávající nereaguje? V případě platby kartou může zkusit požádat banku o vrácení platby, takzvaný chargeback. Banka může zařídit vrácení peněz od podvodníka zpět na klientovu kartu.

Se vstupenkami se masivně podvádí rovněž na sociálních sítích. Často se přitom stává, že podvodník prodá elektronickou vstupenku více zájemcům, jako se tomu opakovaně stalo i během nynějšího hokejového mistrovství.

Také Hekšová z dTestu i Česká obchodní inspekce radí nakupovat přímo u pořadatele anebo na zavedených portálech.

Například společnost Ticketmaster.cz už také nabízí možnost přeprodeje lístků mezi fanoušky. Zneplatní původní vstupenku majiteli, který ví, že ji nevyužije, a chce ji prodat dál, a vystaví druhému nakupujícímu novou.

Dopadli prodejce falešných vstupenek na mistrovství v hokeji i fotbale

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám