Hlavní obsah

Se Zemanem letěl do Asie i podnikatel z firmy, které vybuchly sklady ve Vrběticích

Prezidenta Miloše Zemana na jeho loňské cestě do Kazachstánu a Tádžikistánu doprovázel v rámci delegace podnikatelů i výkonný ředitel společnosti Imex Group Petr Bernatík. Jméno firmy se do povědomí veřejnosti dostalo v souvislosti s výbuchy munice ve vrbětickém areálu, uvedly Lidové noviny (LN).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Hrad podle listu neměl o Bernatíkově účasti informace, nicméně Svaz průmyslu a dopravy, který podnikatelskou misi organizoval, ji potvrdil.

Seznam účastníků schvalovala prezidentská kancelář v době, kdy se prezident v souvislosti s vrbětickými výbuchy vyjadřoval o potřebě zpřísnění licenčních podmínek pro firmy obchodující a skladující munici.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

LN připomněly, že Bernatík doprovázel prezidenta i v minulosti při jeho návštěvě Izraele.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se v souvislosti s výbuchy ve Vrběticích rozhodla zpřísnit podmínky pro skladování munice. [celá zpráva]

Foto: Policie ČR

Pyrotechnikům, kteří pokračují v prohledávání a čištění areálu u muničních skladů, zkomplikoval postup sníh.

Část munice by měla být z areálu převezena do skladů v Květné na Svitavsku. Sklady ve Vrběticích využívají čtyři soukromé firmy Imex Group, Bochemie, Excalibur Army a STV Group, jimž je pronajímá Vojenský technický ústav.

Loni v říjnu vybuchl ve Vrběticích sklad s 58 tunami vojenského materiálu. V prosinci došlo v areálu k výbuchu dalšího objektu s 98 tunami vojenského materiálu. Oba sklady měl pronajaté právě Imex Group. Při výbuchu prvního z objektů zahynuli i dva jeho zaměstnanci.

Policie případy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Reklama

Související články

V noci otřásaly Vrběticemi další exploze

Z areálu muničních skladů ve Vrběticích se v noci na sobotu opět ozvalo několik neřízených výbuchů. Poslední byl zaznamenán v pátek ve 22:45, řekla policejní...

Výběr článků

Načítám