Hlavní obsah

Sčítání lidu je v plném proudu, ne všichni ale mají formuláře

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože od půlnoci z 25. na 26. března vstoupilo Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (SLDB 2011) do své finální fáze, tedy vyplňování sčítacích formulářů, stále ještě existují lidé, kteří tyto formuláře nemají. Jak však pro Novinky uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová, distribuční cyklus formulářů byl ukončen.

Článek

„Formuláře nebyly předány pouze lidem, které se nepodařilo dvakrát zastihnout, odstěhovali se, zemřeli, nebo sčítání odmítli,“ sdělila Selicharová s tím, že počet lidí, kterým formulář nebyl předán a nevyzvedli si jej dosud na sběrném místě, činí méně než jedno procento.

„Formuláře měly být správně rozneseny do večera 25. března. Zákon ale připouští, že pokud to komisaři nestihli, mají to napravit do deseti dnů od rozhodného okamžiku, tedy do 5. dubna,“ připomněl pro Novinky mluvčí SLDB 2011 Ondřej Kubala.

V případě, že nebyly učiněny dva pokusy o doručení v plánovaných termínech, měli by lidé podle Selicharové v takových případech kontaktovat Český statistický úřad (ČSÚ) na e-mailové adrese info@scitani.cz, aby byla celá věc vyřešena.

Pokuta ano, ale...

Podle Kubaly ze zákona platí, že formuláře mají být doručeny každému osobně. Pokud se to nezdaří, je každého povinností vyzvednout si je na zákonem určeném místě.

Lidé, které sčítací komisaři nezastihli ani po druhé pochůzce doma, si mohou formuláře vyzvednout do 14. dubna na sběrných místech České pošty. Dále od 5. dubna si je mohou vyzvednout také na obecních úřadech a pracovištích ČSÚ.

Obavy z finančních postihů, které mohou činit až 10 000 korun, Kubala poněkud krotí. „Je to krajní řešení pro ty, kteří se budou bránit a odmítnou se sečíst. V takovém případě bychom měli jako ČSÚ předat příslušnému obecnímu úřadu podnět k zahájení přestupkového řízení a ten bude posuzovat každý případ individuálně,“ nechal se slyšet mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám