Hlavní obsah

Schröder a Špidla: naše vztahy jsou lepší než kdy předtím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česko-německé vztahy jsou na nejlepší úrovni ve společných dlouhých dějinách, shodli se v pátek v Praze předsedové vlád obou zemí Vladimír Špidla a Gerhard Schröder. Německý kancléř několikrát zdůraznil, že ke zklidnění atmosféry přispěl velkou měrou právě Špidla. Schröder je v Praze na návštěvě odložené z loňského března kvůli výrokům Miloše Zemana.

Foto: Eva Šafránková
Článek

Německý kancléř v Praze převzal plaketu od České rady pro oběti nacismu. Novou medaili dostal jako vůbec první osobnost, a to za zásluhy o odškodnění nuceně nasazených. Schröder uvedl, že ho ocenění velice dojalo. Řekl, že vždy považoval za svoji povinnost alespoň nějak přispět ke zmírnění následků války.

Schröder prověří volný pohyb pracovníků z ČR

Schröder při jednání s předsedou Senátu Petrem Pithartem přislíbil, že Německo v roce 2006 důkladně přezkoumá nutnost prodloužit na další roky přechodné období, které si podobně jako Rakousko vymínilo v obavách z přílivu pracovních sil z Česka. Omezení začne platit po vstupu ČR do EU v příštím roce. Pokud by se po dvou letech ukázalo jako zbytečné, Německo už na něm nebude trvat.

Schröder také Pithartovi podle jeho očekávání řekl, že v tuto chvíli je naplněna jen polovina pracovních míst, které podle vzájemných dohod mohou obsadit Češi v Německu.

S Klausem si notoval o společné budoucnosti

Schröder zahájil návštěvu ČR setkáním s prezidentem Václavem Klausem. Oba se shodli, že jejich země musejí překlenout minulost a společně se zaměřit na budoucnost. Pokud jde o česko-německé vztahy, mají oba velmi blízké názory.

"Myslím, že s panem kancléřem Schröderem na tyto věci máme velmi blízké a podobné názory a že jsme si velmi dobře vědomi křehkosti toho, jak máme zacházet s minulostí, přítomností a budoucností," komentoval Klaus po setkání.

Státníci mluvili i o Evropské unii. Shodli se, že spor o budoucnost EU nespočívá v problematice vztahů velkých a malých států.

Původně měl Schröder přijet už loni v březnu, svůj pobyt v Česku ale odsunul po kontroverzních výrocích tehdejšího premiéra Miloše Zemana o sudetských Němcích, které Zeman označil za  Hitlerovu pátou kolonu.

Reklama

Související články

Lužičtí Srbové v Praze vypískali Schrödera

Sotva třicet demonstrantů se sešlo v pátek na pražském Malostranském náměstí, aby vyjádřili při příležitosti návštěvy německého spolkového kancléře Gerharda...

Výběr článků

Načítám