Hlavní obsah

Sprcha pro Schillerovou, Zeman naznačil možné veto rozpočtu

Aktualizováno

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v sobotu po jednání s prezidentem Milošem Zemanem o návrhu státního rozpočtu na rok 2022 prohlásila, že plánovaných schodek ve výši 390 miliard korun hlavě státu nevadí, bude-li v rozpočtu dostatek peněz na investice. Podle mluvčího prezidenta naopak Zeman návrh rozpočtu kritizoval a očekává úspory. Bez patřičných změn by zvažoval jej vetovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Schillerová s prezidentem, jeho poradci a premiérem Andrejem Babišem (ANO) jednala v Lánech.

Celkové příjmy rozpočtu ministerstvo financí naplánovalo včetně peněz z EU na 1,486 bilionu korun a výdaje 1,876 bilionu korun. Schodek 390 miliard obsahuje podle ní i cca 207 miliard na investice.

Kritický pohled prezidenta prezentoval později na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Prezident republiky se kriticky vyjádřil k návrhu státního rozpočtu na rok 2022, který označil za nedostatečně úsporný a nedostatečně investiční,” uvedl s tím, že Zeman navrhl i konkrétní úspory a investice.

„Prezident republiky upozornil, že bez patřičných pozměňovacích návrhů tohoto typu by zvažoval vetování návrhu státního rozpočtu na rok 2022,” uzavřel mluvčí.

Schillerová v reakci následně oznámila, že v pondělí bude s kolegyní Klárou Dostálovou (za ANO), které vede resort pro místní rozvoj, řešit Zemanův apel na podporu bytové výstavby.

„Shodujeme se na nutnosti dalších úspor zejména v oblasti rušení daňových výjimek a ve státní správě,” dodala s poukazem, na prezidentem dlouhodobě prosazované možnosti úspor.

Ministryně Schillerová dále uvedla, že po podzimních sněmovních volbách by se Zeman chtěl ještě jednou setkat kvůli návrhu rozpočtu po volbách se svými poradci.

Čechy nejvíc trápí stav veřejných financí a covid, migrace už netáhne

Domácí

Ministerstvo financí ale už dříve upozornilo na to, že do říjnových parlamentních voleb nestihne Sněmovna zřejmě rozpočet schválit, a to ani v prvním čtení. Po volbách tak bude muset vláda návrh opět schválit a předložit poslancům.

Pokud by parlament rozpočet neschválil do konce roku, stát by začal hospodařit v tzv. rozpočtovém provizoriu. Hospodaření státu se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce. Pro letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 500 miliard korun.

Schodek rozpočtu letos dosáhne 7,7 procenta HDP

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám