Hlavní obsah

Sbírka lékařů na opravu krčské dětské kliniky byla předčasně ukončena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbírka lékařů Pediatrické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice, kterou chtěli rozhýbat potřebnou modernizaci „jejich“ kliniky, byla předčasně ukončena. Iniciativa se nelíbila ministerstvu. Nemocnice ubezpečila, že opravy připravuje a zaplatí.

Foto: Donio.cz

Vybavení lůžkové části Pediatrické kliniky FTN

Článek

Z cílové částky 360 tisíc, která měla jít na vznik projektové dokumentace, se stihlo vybrat 201 tisíc. „Peníze, které se vybraly, nebudou použity na projektovou dokumentaci, což byl původní účel, ale půjdou na vybavení kliniky,“ vysvětlil Právu a Novinkám ředitel organizace Donio David Procházka.

Sbírku inicioval Nadační fond Davida Švestky, za kterým stojí zaměstnanci pediatrické kliniky Thomayerovy nemocnice v čele s přednostkou Lucií Gonsorčíkovou. Ta v úterý později odpoledne uvedla, že všem dárcům děkuje a peníze připadnou krčské pediatrii.

V popisu sbírky je také uvedeno, že došlo „ke změně účelu a postojů ze strany nemocnice“. Ta projektovou dokumentaci zaplatí.

Dětská klinika Thomayerovy nemocnice je v tak dezolátním stavu, že zaměstnanci vypsali sbírku

Domácí

Z pozdějšího vyjádření vedení nemocnice vyplynulo, že se opravy oken, střechy i zateplení fasády už chystají. Stejně jako úplně nové Pediatrické centrum, které pod sebe stáhne veškerou péči o děti. Přesune se tam i stávající pediatrická klinika, s čímž lékaři počítají.

„Lékaři měli pocit, že akci pomůžou. To není, že by nemocnice řekla ne, my na to (projektovou studii, pozn. red.) máme. Není to tak, že žádáme celý stát, aby nám přispěl, “ řekl odpoledne médiím ředitel Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš.

„Jedna věc je zlepšení podmínek ve stávajících prostorách a jsme rádi že ředitelství v rámci měsíců plánuje zateplení, ale dlouhodobě to není ideální,“ vysvětloval člen nadačního fondu Radim Vyhnánek.

„Přišlo nám v pořádku žádat o pomoc celou společnost, která by si měla vzít za své, aby byly děti v této zemi ošetřovány v adekvátních podmínkách, což tady v současné době už neplatí,“ dodal.

Na vybudování Pediatrického centra si počkají ještě několik let. Protáhnout to může i stavební řízení, jelikož je nemocnice v památkové zóně.

Odpoledne ministerstvo zdravotnictví, které Thomayerovu nemocnici zřizuje, svolalo všechny k vysvětlení, jelikož o sbírce nebylo předem informováno.

Nadační fond vypsal před několika dny sbírku na 360 tisíc korun, kterými chtěl zajistit projektovou dokumentaci k rekonstrukci. Budova pediatrické kliniky je podle tamních lékařů nevyhovující a vyžaduje nutné opravy.

Okna netěsní, zařízení je depresivní

„Na malé pacienty fouká netěsnícími okny, vybavení pokojů a přilehlé zázemí je již velmi zastaralé, působí tísnivě a depresivně. Navíc je budova dětské kliniky odtržena od zbytku budov poskytujících dětskou péči, a proto je někdy potřeba transportovat nemocné děti venkem přes park,“ popsali současný stav při vyhlášení sbírky.

„Chtěli jsme věci rozhýbat, aby se věci změnily k lepšímu, ne jen čekat, až na nás dojde řada. Proto jsme se snažili pomoci vedení nemocnice tím, abychom měli studii k projektu, a s touto vizualizací v ruce pak žádali standardní cestou zřizovatele o další finance k samotné realizaci rekonstrukce,“ řekla dopoledne Novinkám Gonsorčíková.

Nákladnými opravami prošlo v poslední době několik budov v areálu nemocnice a plánovaná je i modernizace pediatrické kliniky. Loni otevřeli zrekonstruovanou kliniku dětské chirurgie a traumatologie.

Záhada na brněnské oční klinice: Polovina pacientů skončila se zánětem a musela na operaci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám