Hlavní obsah

Dětská klinika Thomayerovy nemocnice je v tak dezolátním stavu, že zaměstnanci vypsali sbírku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pediatrická klinika ve státem řízené Fakultní Thomayerově nemocnici je v tak nevyhovujícím stavu, že se tamní zaměstnanci rozhodli přes nadační fond uspořádat veřejnou sbírku. Takto získané peníze mají zaplatit projektovou dokumentaci. Nemocnice tvrdí, že jsou opravy v plánu a klinika bude další v pořadí. Sbírkou chtějí lékaři dát věci do pohybu.

Foto: Donio.cz

Vstupní část, kde jsou do kliniky přijímáni dětští pacienti.

Článek

„Rádi bychom pomocí sbírky zajistili opravu Pediatrické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze–Krči. Její budova je nyní v nevyhovujícím stavu,“ napsali zástupci Nadačního fondu Davida Švestky, jehož předsedkyní je přednostka krčské pediatrické kliniky Lucie Gonsorčíková.

„Na malé pacienty fouká netěsnícími okny, vybavení pokojů a přilehlé zázemí je již velmi zastaralé, působí tísnivě a depresivně. Navíc je budova dětské kliniky odtržena od zbytku budov poskytujících dětskou péči, a proto je někdy potřeba transportovat nemocné děti venkem přes park,“ popsali současný stav.

Z velké části jde o pracovníky tamní kliniky, kteří chtějí pro dětské pacienty lepší zázemí. I kvůli tomu, aby mohli rodiče zůstávat s hospitalizovaným dítětem po celou dobu v dobrých podmínkách. Kvůli tomu byla dříve Českým helsinským výborem nemocnice kritizována.

Lepší zázemí pro děti i jejich rodiče

„Na to u nás nemáme optimální zázemí, ač bychom rádi vyhověli. V médiích rezonují také přibývající případy sebevražedných pokusů u dětí, které jsou našimi každodenními klienty. V neposlední řadě jsou u nás děti těžce nemocné včetně těch po transplantaci jater. Domníváme se, že všechny tyto děti a jejich rodiče si zaslouží lepší zázemí,“ přiblížila Novinkám Gonsorčíková.

Ročně se lékaři na klinice starají o 1600 dětí. Stav kliniky demonstruje i série fotografií, které nadace na svých stránkách uveřejnila.

Vybrat chce nadační fond ve sbírce 360 tisíc korun. Využijí se na zadání projektové dokumentace, bez které se rekonstrukce nemůže uskutečnit.

Peníze budou, slibuje mluvčí

Tiskový mluvčí nemocnice Petr Sulek zdůraznil, že nákladnými opravami prošlo v poslední době několik budov v areálu nemocnice a plánovaná je i modernizace pediatrické kliniky. Odmítl, že by nemocnice na opravy neměla peníze.

Loni otevřeli zrekonstruovanou kliniku dětské chirurgie a traumatologie.

„Chtěli jsme věci rozhýbat, aby se věci změnily k lepšímu, ne jen čekat, až na nás dojde řada. Proto jsme se snažili pomoci vedení nemocnice tím, abychom měli studii k projektu a s touto vizualizací v ruce, a pak žádali standardní cestou zřizovatele o další finance k samotné realizaci rekonstrukce. Je to projekt transparentní, s dobrým úmyslem,“ vysvětlila Gonsorčíková. Zdůraznila, že sbírka je ve prospěch nadačního fondu Davida Švestky, nikoli ve prospěch kliniky jakožto státem přímo řízené organizace.

Zřizovatelem nemocnice je ministerstvo zdravotnictví. To podle mluvčího Ondřeje Jakoba nebylo o sbírce informováno. „Nepovažujeme účel za zcela šťastný. V nejbližší době budeme situaci řešit s vedením Thomayerovy nemocnice,“ uvedl pro Novinky mluvčí resortu.

V jediném centru pro pacienty s tuberkulózou ubývá lůžek, lékaři apelují na vytvoření dalších kapacit

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám