Hlavní obsah

Sběrny čeká větší regulace, Sněmovna podpořila novelu o odpadech

Novinky, bck, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna ve středu schválila senátní novelu odpadového zákona, jejímž cílem je ztížit možnost výkupu kradených kovů. Obce by měly získat pravomoc omezit provozní dobu sběren surovin na svém území, určit místa pro jejich provoz nebo je naopak úplně zakázat. Pro novelu hlasovalo 115 poslanců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sběrna v Praze. Ilustrační foto

Článek

Zavedení možných omezení proti sběrnám ale podle České asociace odpadového hospodářství (ČAOH) není v souladu s ústavou. Podle senátorky Elišky Wágnerové se prý jedná o „jakousi nepřímou a velmi špatnou novelizaci zákona o obcích“.

ČAOH navrhla na svých stránkách vlastní řešení. Podle asociace je třeba zefektivnit dozor a sankce nad sběrnami například zavedením povinné fotodokumentace a bezhotovostní platby. Sběrny v současnosti provozují krajské úřady.

Spory byly také o zákaz skládkování určitých druhů odpadů. V zákonu totiž přibyla věta, že „na skládky je od roku 2024 zakázáno ukládat směsný komunální odpad a recyklovatelné a využitelné odpady stanovené prováděcím právním předpisem“. Ekologičtí aktivisté tvrdí, že by to fakticky znamenalo podporu spaloven a zabránění větší recyklaci, přestože návrh novely obsahuje nově i povinnost třídit biologický odpad a kovy. Povinnost třídit biologické odpady by obce splnily i například zavedením komunitního kompostování.

Pravicová opozice novelu nepodpořila, neboť nedala víc rozhodovacích pravomocí obcím.

Diskutujte k věci, nabádal Hamáček poslance

Několik poslanců „vypudil” předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) od řečniště, neboť se podle něj odchylovali od jednacího řádu a nevznášeli žádné návrhy ani připomínky. Apeloval na ně proto, aby ctili jednací řád.

Za to jej kritizoval šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura (ČSSD) i František Laudát z TOP 09. Ten konstatoval, že jde nepochybně o přípravu na projednávání služebního zákona, který chtějí obě opoziční strany blokovat. Stanjura varoval, že diskusi lze kouskovat i faktickými dvouminutovými  poznámkami. Kolegům doporučil, aby v rámci vystoupení navrhli vrácení zákona do druhého čtení a následně již hovořili dle libosti.

„Ten klacek má dva konce,” připomněl předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik, který však zároveň uznal, že se mu podobný způsob vedení schůze líbí, a požádal, aby byl proto uplatňován všemi předsedajícími.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám