Hlavní obsah

Sazka hrozí: bez státní záruky se s halou rozlučte

Novinky, ČTK, Vlastimil Rádl, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud se stát Sazce nezaručí za úvěr na vybudování hokejové haly pro mistrovství světa v roce 2004, firma stavbu zastaví. Prohlásil to v pátek generální ředitel této loterijní společnosti Aleš Hušák. Reagoval tak na vyjádření ministra financí Bohuslav Sobotky, který jakoukoli garanci Sazce vyloučil. Záruka se má údajně pohybovat ve výši šesti miliard korun.

Foto: Petr Kopecký

Pořadí v disciplíně opakovací puška – podzim 2010 - 1. místo Karel Bína, 2. místo Zdeněk Krčmář, 3. místo Jan Holík

Článek

"Pro nás je nejdůležitější stanovisko, aby plynuly prostředky do českého sportu, a nedávali jsme další peníze do betonu ve Vysočanech," řekl Hušák v Českém rozhlasu.

Sazka tento týden pozastavila stavbu haly kromě již objednaných prací údajně kvůli problémům s pozemky. Loterijní společnost totiž chtěla původně ručit bankám půdou, již vlastní firma Quonex Real. Firmy se však ocitly v obchodním sporu, neboť pozemky kvůli pohledávkám dalších firem vůči Quonexu Real podléhají exekuci.

Chtějí poslat Quonex do konkursu

Sazka podle Hušáka uvažovala o tom, že by parcely odkoupila ve veřejné dražbě. V tom případě by ale podle něj musela plnit závazky Union bance, věřiteli Quonexu Real. Sazka se proto rozhodla, že se pokusí poslat Quonex Real do konkursu. "Dluží nám poměrně velké peníze, dluží i dalším subjektům zde na stavbě," sdělil Hušák.

Návrh doručila soudu dnes. Sazka soud podle Hušáka požádala o to, aby jmenoval předběžného správce konkursní podstaty. Podle Hušáka by měl být ustaven co nejrychleji, protože Quonex Real má státní zakázku na odstranění ekologické zátěže u pozemků za 700 miliónů korun. Konkurs by tyto práce nezastavil, soudí ředitel.

Pokud by Quonex Real skončil v konkursu, podle Hušáka by byly zrušeny všechny smluvní vztahy mezi ním a Sazkou mimo věcného břemene, které loterijní firma na pozemky má. Břemeno podle Hušáka umožňuje Sazce stavět a pozemky bezplatně využívat. Potom by loterijní společnost jednala o koupi se správcem konkursní podstaty, uvedl Hušák. Kvůli břemeni by prý parcely mohl získat jen stěží někdo jiný než Sazka.

Sobotka hovoří o neserióznosti

Ačkoli hrozba krachu mistrovství v Česku je stále reálnější, Sobotkův úřad zůstává nekompromisní. "Návrhy, které jsou v tuto chvíli na stole, nejsou pro stát výhodné. Existuje riziko, že by stát tuto garanci musel v budoucnosti splácet," uvedl. Částka šesti miliard korun je podle Sobotky natolik vysoká, že by měl být stát obezřetný. Ministr také poukázal na fakt, že garanci by musela schválit vedle vlády také Sněmovna a Senát.

Chování Sazky ministr považuje za neseriózní. "Nebylo správné, že vláda dostává informaci o potřebě garance až nyní, v časové tísni," konstatoval.

Hušák podle svých slov zdrženlivost Sobotky plně chápe. "Já na jeho místě bych možná byl ještě tvrdší. Chápu, že má před sebou státní reformu financí, která musí šlapat," poznamenal Hušák s tím, že přesto při čtvrtečním jednání k určité domluvě došlo. "Ať již vláda rozhodne jakkoliv, mi se podřídíme," konstatoval Hušák.

Podle ministra by nedostavění haly k roku 2004 nebylo ostudou pro jeho úřad. "Odpovědnost za dostavbu haly není odpovědností ministerstva financí," uvedl. Stát podle Sobotky neudělal chybu, když investoval do vyčištění kontaminovaného pozemku v místě budoucí arény. Sanace podle něj totiž vycházela ze starých závazků státu, které měl od počátku 90. let vůči privatizované společnosti. "Závazek byl platný v dobách, kdy se vůbec ještě neuvažovalo, že by se tady konalo mistrovství světa v hokeji. Sanace se v zájmu výstavby haly pouze urychlila proti původnímu plánu," uvedl.

Rozhodnutí padne příští středu

Se zástupci Sazky se Sobotka sešel ve čtvrtek v noci. Vyslechl jejich informace a stanovisko. Převzal od nich také materiál, který dokumentuje stav veškerých jednání a skutečností za poslední dva roky. Hušák rozhlasu řekl, že mu také předložili podnikatelský plán a investiční memorandum. Sobotka předá tyto materiály k analýze úředníkům ministerstva. Vláda by pak o garanci úvěru měla definitivně rozhodnout příští středu.

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková sdělila, že její stanovisko se nezměnilo. "Pokud budu mít dostatek podkladů, které prokáží, že Sazka je schopna úvěr sama splácet, pak se dá uvažovat o možnosti garancí. V pátek ráno jsem podklady obdržela, v noci je budu studovat, musím také požádat o znalecké stanovisko a teprve pak se budu rozhodovat," upřesnila ministryně.

Exekuce se nekonala

Exekuce pozemkového majetku Quonex Real v místě stavby haly, o níž se spekulovalo, se dnes nekonala. "Žádná exekuce či dražba se nekonala a konat neměla. Byla jsem včera na místě stavby haly na pozemcích bývalé továrny ČKD Lokomotivka spolu se zástupcem Quonex Real, zástupcem žadatele o exekuci a soudním znalcem, abych si prohlédla zastavené pozemky. To je jeden z povinných exekučních úkonů. Pozemky jsem si však neprohlédla. Po dohodě uvedených účastníků řízení bylo vše odloženo na termín po 17. únoru," řekla exekutorka Jitka Studená.

Z důvodu profesní mlčenlivosti odmítla sdělit, kdo návrh na exekuci podal. Odmítla potvrdit domněnku pracovníků MF, podle nichž dal podnět k exekuci státní orgán v návaznosti na trestní stíhání majitele akciové společnosti Quonex Real Petra Kellovského pro daňové podvody. Jediný člen představenstva této společnosti Petr Maděrič uvedl, že Quonex Real navrhl Sazce kupní smlouvu, v níž se Quonex Real zavazuje, že Sazce předá ještě letos pozemky prosté všech zástav a exekučních vad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám