Hlavní obsah

Vánoce v Berouně budou dvojnásob pohádkové

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohádkové Vánoce můžete zažít nejen v Muzeu Českého krasu, ale také v městské knihovně. Světe div se, ale máme tu dvě velmi podobné výstavy.

Foto: Bc. Patrik Pařízek

Jedno ze strašidel v přírodním zákoutí

Článek

Výstava Pohádková země Vítězslavy Klimtové byla v muzeu na berounském Husově náměstí zahájena 1. prosince a potrvá až do 9. ledna. Vítězslava Klimtová je známá spisovatelka, grafička, ilustrátorka a objevitelka pohádkové země.

Skřítci, víly a vodníci

Muzejní výstava nabízí malý kousek kouzelného světa plného skřítků, víl, vodníků a dalších obyvatel pohádkové země, kteří našli po dobu vánoc svůj domov v našem muzeu.

"Jejich objevitelka, Vítězslava Klimtová je známá grafička, ilustrátorka, ale především autorka mnoha knih o strašidlech a skřítcích. A právě některé z postaviček jejích „Lexikonů ohrožených druhů strašidel“ se u nás zabydlely," uvedla kurátorka výstavy Mgr. Klára Pilíková.

K vidění jsou lesní i vodní obyvatelé,  skřítky domácí a projdete si místo, kde „Svět je krásný a lidé jsou dobří“ a jak věří jejich autorka „a bude ještě líp“. Všechny postavičky nejsou adjustovány jako na obyčejné výstavě, ale Pilíková pro ně vytvořila přijemná zákoutí plná mechu, kapradí, vodních ploch a dalších rekvizit.

Jako doprovodný program k výstavě si také kurátorka připravila program, při kterém budou děti putovat po pohádkové zemi. Budou sledovat a hledat strašidla a ta, která si nejvíce oblíbí, mohou zachytit v leporelu, které si budou moci vyrobit. Na program je možné se objednat na webu muzea. Další programy naleznete zde.

Skoro souběžně s touto výstavou byla zahájena i přehlídka strašidel v berounské knihovně. Tato výstava byla neplánovaně přesunuta do dřívějšího termínu. Myslím si, že výstavy si nebudou vzájemně konkurovat, ale spíše si vyjdou vstříc. Kdo navštíví strašidla na jednom místě a ta se mu zalíbí, navštíví i ta další.

Reklama

Výběr článků

Načítám