Hlavní obsah

Šámal bude ředitelem zpravodajství ČT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do nově zřízené funkce vrchního ředitele České televize (ČT) 4. srpna nastoupí František Lambert. Ředitelem zpravodajství se od 1. srpna stane dřívější šéfredaktor ČT a současný zástupce šéfredaktora časopisu Instinkt Zdeněk Šámal. Manažerský tým před týdnem zvoleného generálního ředitele ČT Jiřího Janečka by měl být kompletní do poloviny září.

Foto: Petr Svoboda

Dětský pokoj na zámku v Mníšku pod Brdy. Uvidíte panenky, meče na stěnách a na stole klícku pro rosničku.

Článek

Janeček to uvedl na dnešním zasedání Rady ČT. Členové rady vzali personální rozhodnutí nového stálého ředitele ČT na vědomí.

Nikdo z radních ČT nepoložil Janečkovi otázku, proč bylo nutné jmenovat na pouhých 11 dnů prozatímním ředitelem zpravodajství Otu Černého, současného šéfredaktora sportovní redakce ČT.

Nový šéf veřejnoprávní televize také uvedl, že do konce července rozhodne, zda se obchodním ředitelem televize stane bývalý zaměstnanec České i Československé televize a pozdější pracovník UPC Václav Kvasnička. Ten zvítězil v konkurzu uzavřeném ještě před volbou, takže Janeček, který byl tehdy pověřen řízením zpravodajství, neměl možnost výběr šéfa obchodu ovlivňovat.

S Kvasničkou vybraným za prozatímního ředitelování Petra Klimeše se už Janeček podle svých slov sešel, nicméně se musí ještě rozhodnout, zda bude výsledek výběrového řízení respektovat.

Oproti tomu Janeček potvrdil výsledek konkurzu na místo vedoucího útvaru kontroly a vnitřního auditu. Od 15. srpna na post nastoupí devětačtyřicetiletý bývalý ředitel marketingu Pražské teplárenské Petr Kusenbauch.

Šéfa brněnského studia by Janeček chtěl najít prostřednictvím výběrového řízení, jeho ustavení do funkce předpokládá do poloviny letošního září.

Revize financí ještě v srpnu

Generální ředitel televize také uvedl, že chce do poloviny října revidovat základní strategické dokumenty televize jako je business plán a strategický a restrukturalizační plán. Ještě v srpnu by chtěl Janeček seznámit radu s výsledky inventury ekonomické situace televize.

Podotkl, že podle posledních dat zřejmě oproti původnímu předpokladu budou nižší letošní příjmy z reklamy a ekonomickou situaci negativně ovlivňuje i daň z příjmu.

V horizontu dnů až týdnů také Janeček iniciuje zahájení personálního auditu, který by měla provést externí firma. Předpokládaný termín dokončení auditu je 31. října. Do stejného data by chtěl mít Janeček na stole i výsledek programového auditu obou veřejnoprávních kanálů. Ten by měla provést také externí nezávislá společnost.

O jmenování Šámala ředitelem zpravodajství členové rady diskutovali, předseda rady Jan Mrzena upozornil, že obsazení tohoto postu podle statutu musí ředitel televize s radou projednat. Místopředseda Ladislav Miler podotkl, že od dřívějšího ředitele ČT Jiřího Balvína rada vyžadovala, aby vypisoval na obdobné posty výběrová řízení.

Šámalovo jmenování ale rada nakonec schválila bez problému dvanácti hlasy. Tři členové patnáctičlenné rady se z jednání omluvili. Členové rady vyslechli budoucího vrchního ředitele, podnikatele a Janečkova přítele Lamberta. Jeho jmenování vzali na vědomí.

Související články

Šámal asi ředitelem zpravodajství ČT

Zdeněk Šámal, který nyní pracuje v časopisu Instinkt a v ČT zastával před třemi lety post šéfredaktora zpravodajství, se pravděpodobně do televize znovu vrátí,...

Zpravodajství ČT vede Ota Černý

Řízením zpravodajství České televize (ČT) je ode dneška pověřen dosavadní šéfredaktor sportu Ota Černý. Rozhodl o tom nový generální ředitel televize Jiří...

Výběr článků

Načítám