Hlavní obsah

Saharský prach se ve vzduchu udrží až do pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli písku ze Sahary platí smogová situace v celých Čechách a části Moravy a Slezska. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle meteorologů může být písek, který zvyšuje koncentraci prachových částic v ovzduší, na území Česka až do pondělí.

Foto: ČHMÚ, Novinky

Smogová situace v Česku

Článek

Koncentrace polétavého prachu byla v neděli před 8:30 podle webu ústavu stále na řadě míst v zemi nad prahovou hodnotou 100 mikrogramů na metr krychlový.

„V noci se koncentrace na většině míst snížily, nyní opět na některých stanicích stoupají. Modely odhadují výskyt saharského prachu nad naším územím do zítřka,“ uvedl v neděli ráno na sociální síti X Jáchym Brzezina z ČHMÚ.

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje, když alespoň na polovině stanic v daném regionu překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací prachových částic PM10 prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tuto hodnotu. Aktuálně smogová situace platí ve všech krajích v Čechách a také v Moravskoslezském kraji a Brně.

Kvůli písku ze Sahary vyhlásili meteorologové smogovou situaci

Počasí

„Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci,“ uvedli už v sobotu pracovníci ústavu. Saharský písek se podle nich může pohybovat v ovzduší v Česku až do pondělí.

V neděli meteorologové očekávají dopady výskytu písku v ovzduší hlavně na Moravě, především na jihu. Kvůli smogové situaci by se měli lidé podle ústavu vyvarovat venku námahy. Platí to hlavně pro lidi vyššího věku, malé děti nebo lidi s chronickými dýchacími potížemi či srdečním onemocněním.

Prach ze Sahary zhoršuje kvalitu ovzduší. Zpozornět by měli starší lidé, děti nebo těhotné ženy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám