Hlavní obsah

Kvůli písku ze Sahary vyhlásili meteorologové smogovou situaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu vyhlásil smogovou situaci pro Jihočeský kraj a Vysočinu a později i pro Moravskoslezský kraj a Brno. Důvodem je výskyt velkého množství saharského písku v ovzduší.

Foto: X/CHMUCHMI

Pohyb saharského prachu nad českým územím

Článek

„Z důvodu vysokých koncentrací prachových částic PM10 s ohledem na přechod saharského písku byla vyhlášena smogová situace v Kraji Vysočina a Jihočeském kraji do odvolání. Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci. Koncentrace se mohou v dalších hodinách snižovat, ale také výrazněji zvyšovat,“ uvedli meteorologové.

Smogová situace se pak podle nich může rozšířit i o další kraje, jak se písek bude v ovzduší pohybovat nad naším územím. Později v sobotu večer byla proto smogová situace vyhlášena i na Ostravsku, Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Třinecku a později i v celém Moravskoslezském kraji.

„Alespoň na polovině stanic reprezentativních pro toto území překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu 24 hodin není předpokládán jeho pokles pod tuto hodnotu,“ uvedli meteorologové.

Později byla smogová situace vyhlášena také v Brně.

V neděli se očekávají projevy přítomnosti prachu v ovzduší zejména na Moravě.

Meteorologové při výskytu zvýšeného množství prachových částic ve vzduchu doporučují vyvarovat se větší tělesné zátěže, a to především u dětí a starších lidí a osob s chronickými dýchacími potížemi.

Prach ze Sahary zhoršuje kvalitu ovzduší. Zpozornět by měli starší lidé, děti nebo těhotné ženy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám