Hlavní obsah

S Klausem půjde na Hrad Lívia, spolupracovníky si teprve vybere

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spolu s nově zvoleným prezidentem Václavem Klausem zamíří na Pražský hrad i nová první dáma - Lívia Klausová, která s manželem prožila chvíle slávy i trpké pády. Klaus také oznámil, že si do prezidentské kanceláře přivede své spolupracovníky. O konkrétních jménech však zatím nechce mluvit.

Foto: archiv ZČU

Do čela Západočeské univerzity v Plzni zasedla jako nová rektorka od 1. března Ilona Mauritzová.

Článek

"Opravdu neřeknu, jak doplním svůj tým, protože jsem člověk, který stojí nohama pevně na zemi, a proto jsem nežil poslední týdny připravováním sestavy lidí, kteří by měli pracovat v kanceláři Pražského hradu. Samozřejmě v hlavě některá jména mám, ale v žádném případě nejsem schopen žádné to jméno říci teď. Budu na to mít celý týden," řekl novinářům.

Příprava inaugurace, výběr kanceláře a zajištění bydlení - to jsou jen některé z věcí, které společně s novým prezidentem Václavem Klausem (ODS) budou muset jako první vyřešit pracovníci prezidentské kanceláře. Klaus se s jejími vedoucími setkal už dnes večer. Další schůzka se připravuje na pondělí, řekl ČTK kancléř Ivo Mathé.

Třetí první dáma ČR

Na novou roli si po dnešku bude muset zvykat také manželka Lívia - devětapadesátiletá ekonomka, která bude už třetí první dámou v historii samostatné České republiky.

Zdánlivě v pozadí stojící žena je díky dlouholeté politické kariéře Klause již zběhlá v plnění protokolárních povinností. U veřejnosti už také "zabodovala" tradiční činností většiny manželek prezidentů, kterou je charita.

V živé paměti je její emotivní vystoupení z doby pádu Klausovy vlády na sklonku roku 1997, kdy promluvila na shromáždění přívrženců ODS na Václavském náměstí. S přehledem zvládla i aféru, kdy noviny loni v srpnu otiskly indiskrétní fotografie jejího muže s mladou ženou.

"Co s tím mám společného? Mně to přece vůbec neublíží," řekla.

Členství v dozorčích radách

Emancipované, akademicky vzdělané ženě vždy záleželo na vlastní kariéře a práci. "Jsou ženy, které by rády zůstaly doma, ale mě by to netěšilo," tvrdí.

Profesionálně se realizovala například působením v dozorčích radách firem - její jméno se objevilo v nejvyšších orgánech společností ČEZ, ZVVZ Milevsko či Česká spořitelna.

Její členství však vyvolalo ostrou diskusi veřejnosti o tom, zda je vhodné, aby rodinní příslušníci politiků byli ve vedení státních firem. Klausová se vyjádřila jasně: "Jakmile bude zákon, který toto skutečně označí za střet zájmů, tak v tu chvíli odstoupím. Anebo se s tím Klausem (svému muži zásadně neříká křestním jménem) rozvedu," řekla.

Reklama

Související témata:

Související články

Novým prezidentem ČR je Václav Klaus

Nástupcem Václava Havla v úřadu prezidenta České republiky je Václav Klaus. Ve třetím kole třetí prezidentské volby získal 142 hlasy od přítomných 280 poslanců...

Volba prezidenta on-line

19:18 - Ještě dnes večer Klause čeká oslava. "Setkám se s řadou svých přátel a s řadou poslanců a senátorů ODS," uvedl. Jako priority označil vstup země do EU,...

Britům se Klaus nelíbí

Členství České republiky v EU a stabilita české vlády jsou podle dnešního čísla britského deníku The Guardian v nejistotě po zvolení Václava Klause prezidentem...

Výběr článků

Načítám