Hlavní obsah

ŘSD kvůli hackerskému útoku vymění ředitele dvou úseků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelství silnic a dálnic České republiky (ŘSD) vypsalo v reakci na květnový hackerský útok na informační systémy organizace výběrová řízení na ředitele úseku IT a ředitele odboru bezpečnosti. Novinkám to sdělil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Foto: Foto PRÁVO – Milan Malíček

Šéf Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl.

Článek

Ředitel ŘSD Radek Mátl už dříve avizoval, že v souvislosti s útokem chystá personální změny.

„Zjistil jsem určité nedostatky a z těchto nedostatků je samozřejmě potřeba vyvodit důsledky. Z toho důvodu dojde v nejbližších týdnech, měsících k personální obměně vedení těchto obou útvarů ŘSD,“ uvedl.

Účet za hackerský útok na ŘSD: 30 milionů korun

Bezpečnost

Květnový útok na servery ŘSD způsobil výpadek webu ŘSD a Dopravniinfo.cz. Byly tak nedostupné informace o dopravě a záběry z dopravních kamer. Nefungovala ani asistenční linka.

Podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) šlo o útok na profesionální úrovni. Ransomware při něm zašifroval data. NÚKIB avizoval, že ví, kdo za útokem stojí, ale z „taktických důvodů“ odmítl pachatele označit.

V červenci ředitelství vyčíslilo náklady na obnovu informačních systémů a zvýšení zabezpečení na přibližně 30 milionů korun.

Češi budou bojovat proti kyberútokům, které šifrují data

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám