Hlavní obsah

Rozzuření příznivci Klause se poprali kvůli hanlivým transparentům

Novinky, Ladislav Schejbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

POLIČKA

Prezidenta Václava Klause zaskočili při návštěvě Poličky na Svitavsku tři odpůrci, kteří přišli na mítink s občany vyzbrojeni hanlivými transparenty na jeho osobu. Klaus na to sice reagoval s nadhledem, méně však již jeho příznivci, kteří se s tímto provokujícím vystoupením nehodlali smířit.

Foto: Martina Sihelská

Ve Stříbře se lidé scházejí 1. ledna odpoledne u teplého punče.

Článek

"Jsme tu každý sám za sebe. Nevystupuji za žádnou stranu, ale za občana této republiky," řekl jeden ze tří protestujících Miroslav Vodehnal. "Jenom tu demonstruji svůj občanský postoj, nic víc," dodal rezolutně a pokračoval v ostré diskuzi s těmi, kteří sem přišli Klause srdečně přivítat.

Slovní přestřelka však v závěru přešla v potyčku, kdy si zúčastnění začali vysvětlovat své názory ručně. "Příznivci prezidenta dnes napadli jednoho z mužů, který přišel na toto setkání s transparenty hanícími hlavu státu. Po potyčce s Klausovými příznivci se dožadoval pomoci policistů, neboť se prý obával lynčování. Když mu však přišli na pomoc, napadl je zbytky transparentů," uvedl po incidentu mluvčí svitavské policie Stanislav Dobeš.

"Vůbec se mi takovéto předvádění nelíbí. Demokracie je sice demokracie, ale toto je bohužel více než trapné. Svědčí to něco o jejich inteligenci," prohlásila učitelka zdejší základní školy Lubomíra Berounová.

Klaus žádal trochu slušnosti

"Vytvořili jste dnes snad světový rekord v počtu vlaječek. Jsou však mezi vámi tři lidé, kteří sem přišli protestovat. Mají na to nakonec právo. Máme demokratickou společnost a je tudíž věcí každého, jak se při takovýchto setkáních zachová. Bylo by však dobré, kdyby při svém vystoupení dodrželi alespoň trochu slušnosti," hodnotil provokaci Václav Klaus.

Dvoudenní turné prezidenta Václava Klause po Pardubickém kraji skončí dnes večer závěrečným setkáním se samosprávou a starosty svazku obcí regionu Orlicko-Třebovsko na ústeckoorlické radnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám