Hlavní obsah

Roztržkou advokáta a soudce na Twitteru se musel zabývat Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnou podjatostí svého kolegy se zabývali členové jednoho ze senátů Ústavního soudu (ÚS) na základě roztržky, k níž došlo na sociální síti Twitter. Advokát Petr Němec vznesl námitku podjatosti vůči soudci Davidu Uhlířovi, který rozhodoval jednu z kauz, v níž Němec coby právní zástupce figuruje. Důvodem byla jejich slovní přestřelka na sociální síti.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Advokát Němec se v roce 2021 rozhodl podat trestní oznámení kvůli tweetu, v němž jeden z uživatelů Twitteru uvedl na adresu Pirátů: „Piráti mají viset, vždy se věšeli, tak proč tento zvyk nedodržet…“

Podle Němce byl komentář za hranou a avizoval proto, že záležitost může mít pro pisatele trestněprávní dohru.

Uhlíř záležitost komentoval s tím, že jde o humor a nadsázku. Následně podle ČTK doplnil i vlastní vtip „Jaký je rozdíl mezi přejetým advokátem a přejetým skunkem? Před skunkem jsou brzdné stopy“, s tím, že ani v tomto případě se nejedná o nabádání k vraždění advokátů vozidly. Záležitost vyústila v Němcovo zablokování a interakce obou na sociální síti skončila.

Ústavní soud se námitkou podjatosti zabýval, nicméně neshledal důvody pro Uhlířovo vyloučení z projednávání případu, v němž advokát Němec působí.

„Pro Ústavní soud je rozhodné, že jde-li o aktivity soudce Davida Uhlíře na sociálních sítích, jmenovaný soudce tam zjevně prezentuje výhradně své soukromé názory a preference, které nijak nesouvisejí s rozhodovací činností Ústavního soudu,“ uvádí usnesení s tím, že Uhlířovy aktivity nijak nesouvisejí s projednávaným případem a nejedená se ani o a priori negativní postoj vůči advokátu Němcovi.

Ten se dlouhodobě věnuje mimo jiné případům neoprávněných exekucí.

Ústavní soud se zastal romských dětí, které napadli manželé v Lipníku nad Bečvou

Domácí

Reklama

Související témata:
Petr Němec

Výběr článků

Načítám