Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal romských dětí, které napadli manželé v Lipníku nad Bečvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) se ve středu zastal šestice romských dětí napadených v roce 2019 v zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Manželé, kteří skupinku napadli, dostali již dříve podmíněný trest.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Děti čelily urážkám a následně i fyzickému napadení, za což muž dostal trest 14 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky a žena 12 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky.

Soudy každému z dětí přiznaly odškodné ve výši 3000 korun a se zbývajícími nároky je odkázaly na občanskoprávní řízení.

To Ústavní soud zpochybnil s poukazem na skutečnost, že „stěžovatelé jsou zvlášť zranitelnými oběťmi trestného činu spáchaného z rasové nenávisti“.

Manželé dostali podmínku za napadení sedmi dětí na Přerovsku

Krimi

Krajskému soudu ÚS vytkl formalistický přístup a konstatoval, že odkázáním na občanskoprávní řízení vystavil děti „nepřípustné sekundární viktimizaci“, neboť by opět musely čelit pachatelům, „a to bez jakékoliv ochrany soukromí či jejich osobních údajů“.

„Postup obecného soudu, kterým svévolně nepřizná uplatněný adhezní nárok, ač jsou pro to splněny zákonné podmínky, je porušením ústavně zaručeného práva oběti na spravedlivý proces a soudní ochranu,“ konstatoval v rozsudku předseda senátu Tomáš Lichovník.

Krajský soud se bude muset případem zabývat znovu a bude muset vycházet z kritérií stanovených ÚS, tedy určit náhradu škody již v rámci trestního řízení.

Přístup obecných soudů v případech, kdy jsou poškozenými zvlášť zranitelné oběti, tedy například děti a mladiství, a jejich odkazování na náhradu škody na občanskoprávní řízení, kritizoval Ústavní soud opakovaně. Naposledy v případě transsexuální dívky, která byla opakovaně znásilněna.

Nezletilé trans oběti znásilnění na psychiatrickém oddělení se zastal až Ústavní soud

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám