Hlavní obsah

Rozprava o vládě skončila hádkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prudký spor se rozhořel na závěr první části parlamentní rozpravy o budoucnosti vlády. Emotivní vystoupení ministra financí Bohuslava Sobotky vyprovokovalo poslance ODS, jejichž šéf Vlastimil Tlustý obvinil Sobotku ze lží a hysterie. Když chtěl jako poslední reagovat premiér Špidla, poslanci ODS mu to neumožnili tím, že neustále tleskali.

Foto: Už jsme doma

Už jsme doma

Článek

V úvodu jednání shrnul důvody hovořící pro odvolání vlády předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Poté byla zahájena obecná rozprava, ve které jako první vystoupil předseda KSČM Miroslav Grebeníček. "Vládní koalice je hluchá a slepá," řekl před poslanci. Podle něj vláda nerespektuje občany. Vládu Vladimíra Špidly pak nazval podivným kabinetem.

Za mikrofonem Sněmovny se střídá jeden politik za druhým. Opozice obviňuje vládu ze zadlužování a z neschopnosti, koalice se hájí, že jde o dědictví po předchozích kabinetech, především ODS. Poslanci se chvílemi nechali tak strhnout, že k argumentům přidali tu lidovou modrost, tu vtip, Ivan Langer dokonce zarecitoval známou píseň.

Rozprava skončila hádkou

První část schůze uzavřelo hlasité a emotivní vystoupení ministra financí Bohuslava Sobotky, který tvrdě zaútočil na poslance ODS. Obvinil ODS z nepodařené transformace i z toho, že tehdy odpovědní lidé se ke svému podílu nikdy nepřihlásili. Jako příklad uvedl bývalého šéfa představenstva Komerční banky Richarda Salzmana, za jehož vedení se banka dostala do miliardových dluhů. Salzman poté zastupoval ODS v Senátu.

Sobotkovo vystoupení rozpoutalo prudkou reakci, neboť několik poslanců se přihlásilo s faktickými poznámkami, kterými chtěli reagovat. Šéf poslanců ODS Tlustý označil Sobotkovo vystoupení za snůšku lží a hysterie. Místopředseda ODS Petr Nečas obvinil vládní sestavu, že dosazuje své "kamarádíčky a politické spojence" do každého volného křesla.

Když chtěl na Nečasovo vystoupení reagovat Špidla, poslanci ODS mu to dlouho neumožnili tím, že neustále tleskali. Když se premiér konečně dostal ke slovu, prohlásil, že ODS ztratila poslední zbytky dobrého vychování.

Hlasité výměny názorů ukončil až šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek, který v 16. hodin jednání přerušil a zahájil interpelace členů vlády. Rozprava zákonodárců, ovšem již bez televizních kamer, pokračovala po půl sedmé. V podstatně klidnější atmosféře hledala opozice argumenty, proč je třeba vládu svrhnout a koalice se bránila. Ani tato debata se neobešla bez osobních útoků či urážek. Poslanci se rozešli až po půl jedenácté v noci.

Hlasování v pátek ráno

Opozice má ve dvousetčlenné Sněmovně pouze 98 hlasů, neboť komunistický poslanec Josef Mandík je nemocen. K sesazení vlády jim tak chybí tři hlasy. Hlasovat o nedůvěře se bude v pátek ráno - podle zákona o jednacím řádu veřejně a jednotlivě po jménech. K pádu vlády je potřeba 101 hlasů, kterými disponují strany vládní koalice. Odhodlání i přes menšinu poslancům ODS rozhodně nechybí. "My chceme sundat Špidlu, a to je podle mého názoru dost," rezolutně prohlásil jejich šéf Vlastimil Tlustý.

Poslanecký návrh občanských demokratů iniciovala Výkonná rada ODS, podle které tato vláda škodí České republice. Pro svolání schůze k hlasování o nedůvěře vládě je potřeba padesát poslaneckých podpisů, což pro ODS není problém, protože má 58 poslanců. Šéf Sněmovny pak podle zákona o jednacím řádu poslance svolá "neprodleně".

Vláda rychle ztrácí důvěru

Současný kabinet Vladimíra Špidly v krátkém čase ztratil obrovské množství příznivců. Podle zářijového výzkumu agentury STEM je s prací vlády spokojeno pouze 27 procent občanů, což je o 10 procent méně oproti letošnímu únoru. Loni v září přitom měla vláda důvěru 72 % lidí. [celá zpráva]

Související témata:

Výběr článků

Načítám