Hlavní obsah

Ropná látka zamořila Berounku

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Celou noc a ještě ve čtvrtek dopoledne likvidovali hasiči ropnou havárii na řece Berounce u Kaceřova na Plzeňsku. Do řeky se podle pracovníka odboru životního prostředí městského úřadu v Nýřanech Petra Hauera dostalo nezjištěné množství látky na bázi asfaltu, která znečistila asi desetikilometrový úsek mezi Čivickým jezem a jezem v Nadrybech.

Foto: archiv skupiny Olympic

Legendární skupina Olympic

Článek

"Před jedenáctou hodinou oznámili policii rybáři, že na hladině plavou mastné skvrny, které páchnou po naftě. Hasiči postavili nornou stěnu na jezu v Čivicích a likvidovali skvrny proti proudu," řekl Hauer. Jak dále pracovník životního prostředí řekl, není jasné, jak se látka do řeky dostala a zda to způsobila lidská nedbalost.

"Já sám si osobně myslím, že to je ještě pozůstatek po povodních. velká voda mohla někde sebrat například sud s asfaltem, který ve vodě prorezavěl a jeho obsah nyní vytekl ven," řekl Hauer. Ochránci přírody zatím žádný masový úhyn ryb v důsledku znečištění nezaznamenali. "Popadalo jen několik drobných rybek," řekl jeden z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám