Hlavní obsah

Roky prosí o kastraci, aby nikomu neublížil

Právo, Stáňa Seďová

Mladý muž, říkejme mu Radek, trpí sadistickými vražednými představami. Vražedné nutkání bylo někdy tak silné, že aby nezabil člověka, vraždil krutým způsobem domácí zvířata. Šest let se léčí a podstupuje chemickou kastraci, aby své puzení ovládl. Přitom by to vyřešila jedna operace. Tuto možnost nyní schválila vláda.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Doposud je to tak, že kastraci může podstoupit jen pravomocně odsouzený za závažný násilný sexuální trestný čin. Tedy až poté, co ho spáchá. Přitom máme pacienty trpící sexuální deviací, kteří by zákrok rádi podstoupili, protože stejně jako my vědí, že je u nich vysoké riziko, že by někomu ublížili. Paradoxně to zákon zakazoval,“ řekla Petra Sejbalová, primářka sexuologického oddělení FN Brno.

Ta i osobně za Radka orodovala u ombudsmanky Anny Šabatové, které poslal žádost s prosbou o možnost podstoupení chirurgické kastrace. Stejně obesílal i sexuology, dokonce svou prosbu čtyřiadvacetiletý mladík doručil i do prezidentské kanceláře.

Nemocný musí dostat injekci jednou za tři měsíce. Stojí asi šest tisíc korun
Petra Sejbalová, primářka sexuologického oddělení FN Brno

Chemická kastrace, kterou Radek pravidelně podstupuje, dokáže to co chirurgická – tedy sníží mužský pohlavní hormon testosteron na nulovou hladinu. Díky tomu nemocný sice mívá deviantní fantazie a nutkání, ale dokáže je ovládnout.

Už od 21 let

Hrozí však vysoké riziko, že jednou injekci nedostane včas a jeho obětí se stane nevinný člověk.

„Je to poměrně náročný proces jak administrativně, tak finančně. Nemocný musí dostat injekci jednou za tři měsíce. Stojí asi šest tisíc korun a její aplikaci musí vždy schválit revizní lékař,“ řekla primářka Sejbalová.

„Ale může se stát, že bude pacient někde na cestách či hospitalizován. A zhruba za měsíc tělo vyprodukuje velmi vysokou hladinu testosteronu, který by pak těžko takový pacient dokázal ovládnout,“ popisuje rizika chemické kastrace Sejbalová.

Lidé trpící sexuálními deviacemi, jež jsou nevyléčitelné, dostanou možnost volby. Budou moci využít řešení jednorázové, tedy operaci
Petra Sejbalová, primářka sexuologického oddělení FN Brno

Novela zákona o specifických zdravotních službách mimo jiné uvádí, že o kastraci budou nově moci pacienti žádat už v 21 letech (dnes v pětadvaceti letech). Ale hlavně to, že tento výkon bude možné provést i pacientům, kteří dosud nespáchali sexuálně motivovaný trestný čin, ale existují vážné důvody, proč se domnívat, že tento čin v budoucnosti spáchají.

Kastrace bude také možná u pacientů, kteří z důvodu vážných zdravotních kontraindikací nemohou podstoupit jinou léčbu.

Možnost volby

„Je to pozitivní jednoznačně v tom smyslu, že lidé trpící sexuálními deviacemi, jež jsou nevyléčitelné, dostanou možnost volby. Budou moci využít řešení jednorázové, tedy operaci, nebo léčbu dlouhodobou, chemickou. Ta navíc není možná u pacientů s nemocnými játry,“ komentuje novou možnost sexuoložka.

„O nové možnosti jsem Radka okamžitě informovala a měl z toho velkou radost. Po chirurgické kastraci se bude cítit stejně jako po chemické. Představy bude mít sice stále, ale touhy dokáže ovládnout. Mnozí klienti, kteří podstoupili kastraci, pak mohli ukončit pravidelnou léčbu a mohou docházet na kliniku jen jednou za rok,“ popisuje praxi sexuoložka.

Sexuální devianti, kteří ještě nikomu neublížili, nejsou jediní, jimž nová možnost ulehčí život.

„Minulé znění, že musí jít o násilí, rovněž vylučovalo pedofily, kteří často vůbec násilí nepoužívají, protože malé děti se jejich sexuálnímu obtěžování nedokážou bránit. Například léčím jednoho 56letého muže, jenž už má za celý život dost mnohaleté hormonální léčby, ale dosud nemohl svou nemoc vyřešit operací,“ dodala primářka.

Novela zákona o specifických zdravotních službách, kterou vláda schválila 7. července, by mohla vstoupit v platnost v příštím roce. [celá zpráva]

„Nyní musí novela projít ještě klasickou schvalovací cestou, nicméně když půjde všechno hladce, účinnost se předpokládá k 1. lednu 2017,“ doplnila Dana Šalamunová z Ministerstva zdravotnictví ČR.

Budou hlásit, kdo se nebude léčit

Navrhovaná právní úprava upřesňuje také to, že poskytovatelé zdravotní péče, kteří zajišťují ochranné léčení, budou mít nově povinnost hlásit policii, že pacient k němu nenastoupil. Oznamovat budou muset také fakt, že se pacient z nemocnice svévolně vzdálil nebo že nedochází na pravidelné kontroly.

Tento krok by měl společnost chránit před útoky neléčených pacientů, které mohou končit tragickým úmrtím nevinných, jako tomu bylo například v roce 2014 při útoku ve Žďáru nad Sázavou, kdy nemocná žena ubodala studenta, jenž se snažil bránit spolužačku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám