Hlavní obsah

Rok po tornádu: Paní Zugárková z Moravské Nové Vsi vděčí za opravený dům hlavně bratrovi

Moravská Nová Ves

Před rokem se jižní Moravou prohnalo tornádo, které ničilo vše, co mu přišlo do cesty. Poničilo také dům seniorky Anny Zugárkové (79) a způsobilo veliké škody. Dnes už ale – i díky pomoci své rodiny – v něm může opět bydlet.

Rok po tornádu: Paní Zugárková z Moravské Nové Vsi vděčí za opravený dům hlavně bratrovi Video: Novinky

 
Článek

„Nikdy jsem nic takového neviděla, obrovské stromy padaly, bylo to opravdu neuvěřitelné,“ sdělila Zugárková Novinkám po tragédii. V domě nefungovala elektřina, poničená byla okna, fasáda i střecha. Škody byly velmi rozsáhlé.

Paní Zugárková tehdy sled událostí popsala jako tak rychlý, že se ani nestihla obávat o život. Protože i po roce je pro ni těžké na osudové události vzpomínat, nechtěla o nich na kameru příliš hovořit.

Chlapům se derou slzy do očí. Vůbec nevíme, kde začít, říká otec tří dětí z Moravské Nové Vsi

Domácí

Nebýt bratrovy pomoci, nemohla by dnes bydlet

Už tehdy s odklízením trosek pomáhali nejen dobrovolníci a hasiči, ale hlavně rodina, jež svou roli sehrála i později. „Nebýt mého bratra, tak nebydlím. On mi tu všechno udělal, dokonce našel přes inzerát i použitý nábytek,“ říká Zugárková dojatě.

Jak se změnily obce zasažené tornádem před rokem, pohled z ptačí perspektivy.Video: Novinky

Nový nábytek si totiž nemohla dovolit a kvůli svému vyššímu věku by ho bez pomoci ani neuměla dopravit do domu. I přesto, že dům je již obyvatelný, musí se dokončit fasáda a podkroví, kde jsou stále popadané zdi.

Foto: Novinky

Dům po řádění tornáda a letos.

Paní Zugárková ale doufá, že už nezažije nic podobného a tak ničivého, jako bylo tornádo, které v červnu 2021 zasáhlo několik obcí na Moravě. Když se dozvěděla o menším tornádě v nedalekém Lanžhotě, měla slzy v očích.

Přišlo znenadání, během sekund brutální vítr, popsali očití svědci tornádo v Lanžhotě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám