Hlavní obsah

Rok fotil prezidenta. Generálova cesta na Hrad měla smysl, říká fotograf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Petra Pavla doprovázel již v době, kdy mu jeho příznivci začali nesměle říkat Generál a spolu s ním v ulicích vyhlíželi při kampani ty, se kterými by mohl debatovat. Brněnský fotograf Jiří Salik Sláma si hlavu státu pamatuje nejen z mítinků, při nichž praskala náměstí ve švech, ale i promoklého na kost ze sjíždění Vltavy nebo z výletu na koloběžce.

Foto: archiv Jiřího Salika Slámy

Pavel ve volební kampani při sjíždění Vltavy

Článek

„Má očekávání nejenže splnil, ale překonal. Za mě je důležité, že se věnuje i pro většinovou společnost naprosto okrajovým tématům, že umí vyrazit za romskými dětmi do Ústí nad Labem, že jej zajímá ekologie nebo sociální otázky týkající se obyčejných lidí,“ řekl Salik Novinkám.

Pavlovi věří i ti, kteří nemají rádi Fialu, říká sociolog

Domácí

Generál se nikam nevytratil

Pravou sílu prezidenta Pavla spatřuje v jeho lidství, v tom že je schopen „rozhrnout zástěnu tvořenou ochrankou a bavit se s obyčejnými lidmi a řešit jejich problémy“. Hlavě státu sice někteří vyčítají, že je strohá v gestech, nedává na sobě znát emoce a málo se směje, nicméně fotograf Sláma moc dobře ví, že na Pavla kdykoli a kdekoli zabírá zmrzlina a psi. „Na psy reaguje okamžitě. Vždy se rozsvítí a chce se s nimi pozdravit,“ doplnil Salik s úsměvem.

Má očekávání nejenže splnil, ale překonal
Jiří Salik Sláma, fotograf

Slabým místem současného prezidenta jsou prý projevy. „Ještě se to určitě zlepší, ale je to prostě voják, takže jde rovnou jasně a stručně k věci. Na druhou stranu to má pro občany naprosto zásadní výhodu v tom, že si prezident stojí za svým, ať už doma, nebo v mezinárodní politice,“ zdůraznil fotograf.

Z Pavla se ani po roce v úřadě prý nevytratil onen původní Generál. Rozhodně hlavu státu nepovažuje za pro či protivládní. Podle Salika je Pavlovi jedno, jestli se někomu svými názory zalíbí, nebo nezalíbí; pokud s něčím nesouhlasí, řekne to.

Foto: archiv Jiřího Salika Slámy

Fotograf Salik Sláma ve volební kampani s Petrem Pavlem

Poprvé jej Sláma fotil v Brně v květnu 2020. Bylo to v době koronaviru. Pavel přijel za tělesně postiženými. Chtěl vědět, jak na ně dopadají následky protipandemických opatření. S hercem Ondřejem Vetchým a zástupci Nadačního fondu Emil jim rozváželi potraviny. Už tehdy si jej Pavel získal přímým vystupováním. Když se rozhodl kandidovat, chtěl být Salik u toho.

Kanada se chytla Pavlovy inciativy. Zafinancuje dodávky munice pro Ukrajinu

Amerika

Prezident nezapomíná

Asi nejdramatičtější prý bylo v době kampaně sjíždění Vltavy u Českého Krumlova. „Začalo pršet, všichni byli naprosto promoklí a zmrzlí, drtivá většina to vzdala. On v tom dešti jen suše prohlásil, že trasu dojede podle plánu, což ihned udělal,“ vzpomíná fotograf.

Nejdojemnější prý bylo setkání Pavla se zástupy příznivců před brněnským Janáčkovým divadlem. Konalo se týden před druhým kolem voleb. „Když pod vedením herců zpívalo deset tisíc lidí píseň ‚Jednou budeme dál‘, v tu chvíli jsem si říkal, že to už fakt nemůžeme prohrát,“ dodal Salik.

Foto: archiv Jiří Salik Sláma

A takto Salik vyfotil prezidentský pár už po zvolení Pavla hlavou státu

Český prezident podle něj nezapomíná. Naposledy se s ním viděl před třemi týdny. Přestože má Pavel plno práce a je kvůli svému vytížení neustále v pohybu, bedlivě sleduje přes zeď své ochranky dění v okolí, a pokud vidí kohokoli známého, přijde, pozdraví jej, podá mu ruku.

„Je v tom velký kus lidství, které naše společnost potřebuje jako sůl,“ doplnil fotograf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám