Hlavní obsah

Roithová posílá letáky za peníze Senátu

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Volební kampaň do Evropského parlamentu ještě není ani v plném proudu a už je tu první skandál, který zvedl konkurenty ze židlí. Asi 200 volebních letáků lidoveckého lídra, senátorky Zuzany Roithové, byly rozeslány ze Senátu, tedy z peněz daňových poplatníků. Dalšímu šíření zabránila jen bdělost pracovnic podatelny.

Foto: DK Vsetín

Ladě - alternativní blues z Opavy

Článek

"Původně bylo připraveno k odeslání asi 3500 obálek, ale odešlo jich zhruba dvě stě, což představuje poštovné za 2500 korun. Každopádně byl učiněn pokus připravit Senát o 35 až 40 tisíc korun," řekl včera na dotaz Práva člen senátní komise pro práci Kanceláře Senátu Josef Pavlata (ODS).

Podle něj si pracovnice podatelny zaslouží pochvalu, protože ve chvíli, kdy jim přinesla pracovnice lidoveckého klubu další obálky, upozornily ji, že už to "přehání", a tak si zásilky zase odnesla. "Senát se zachoval každopádně správně, ale aktéři kauzy se zachovali nesportovně. V hokeji se za to dávají dvě minuty, někdy osobní trest do konce zápasu," zdůraznil Pavlata.

Lidovci byli včera informací Práva zaskočeni. "Slyším to prvně a nepříjemně mne to překvapuje," řekl na dotaz Práva předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Odmítl však záležitost komentovat, dokud nepromluví osobně s Roithovou.

Rozčarování neutajil ani šéf senátního klubu lidovců Josef Kaňa. "Jsem asi špatný předseda klubu a nedobře pracuje i můj sekretariát, ale nic o tom nevím. Je to pro mne nepříjemné, když to poprvé slyším od novinářky. Peníze samozřejmě vrátíme," sdělil Právu. Omlouval Roithovou, že je zřejmě příliš zaujatá volební kampaní ve snaze uspět. "Tak konala..." uvedl Kaňa. Po telefonickém dotazu v lidoveckém klubu potvrdil, že zásilky připravené k odeslání byly vráceny zpět do jejich kanceláře.

Pithart bude mít co vysvětlovat

Představitelé politických stran budou požadovat od předsedy horní parlamentní komory Petra Pitharta (KDU-ČSL) vysvětlení. Objevily se totiž i informace, že volební letáky Roithové se dávaly do obálek také v Pithartově sekretariátu. Jeho stanovisko se ale nepodařilo získat, neboť je od úterý na pracovní cestě v USA.

Právo nezískalo ani vyjádření Roithové, která včera dala přednost volební kampani před plenární schůzí horní komory.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka bude požadovat od Pitharta i Roithové vyvození důsledků. "Je to porušení kampaně a zneužití funkce senátora," řekl včera Právu.

Rozpaky netajil ani další místopředseda Senátu Ladislav Svoboda (ČSSD). "Kampaň si strany musí financovat ze svých prostředků. Peníze Senátu jsou určeny úplně na něco jiného," uvedl pro Právo.

Předseda ODS Mirek Topolánek soudí, že kauza je věcně i politicky nepřijatelná. "Jsem rád, že se na to přišlo. Aby paní Roithová dělala kampaň takovýmto způsobem, je neobhajitelné. Měla si dát pozor. Lidovci se s tím budou muset vypořádat sami, ale nechci do nich kopat víc, než je nutné," řekl Právu.

Stejně jako ostatní oslovení tvrdil, že veškeré materiály jejich týmy rozesílají pouze ze svého ústředí. Připomenul, že některé strany dokonce pořádají stranické akce v parlamentu. "Kdybychom to udělali my, bude to okamžitě ve všech novinách," dodal.

Místopředseda US-DEU, senátor Jan Hadrava si podle svých slov připadá jako ve sci-fi filmu. "Lidovci se museli zbláznit, protože volební kampaň je v režii politických stran. Je to naprosto absurdní," řekl Právu.

Lídři chtějí omluvu

Znepokojeni byli včera i lídři evropských kandidátek. Soudí také, že to vrhá temný stín na ostatní senátory, kteří by prý nikdy nic takové neudělali. "Je to flagrantní, viditelné, velmi hrubé a neomalené, což mne velmi zneklidňuje," prohlásil senátor Vladimír Železný, který vede kandidátku hnutí Nezávislí.

Soudí, že kromě vysvětlení od vedení parlamentní komory i omluvy od Roithové by měla bdít nad regulérností kampaně státní volební komise. Podle něj nemá politická strana, která za své mandáty dostává od státu mimořádně velké prostředky, zapotřebí vylepšovat si ještě svůj rozpočet na úkor daňových poplatníků. "To mi připadá nehorázné," zdůraznil. Obdobně soudí i lídr KSČM Miloslav Ransdorf. "To je strašné a nejsem schopen to vůbec pochopit. A co přikázání nepokradeš?" reagoval pro Právo.

Lídr občanských demokratů Jan Zahradil si podle svých slov vůbec nedovede představit, že by se s takovým chováním mohl smířit šéf lidovců, jak řekl na jeho adresu, "známý rozpočtový špílmachr", který hlídá výdaje a bojuje proti plýtvání peněz.

"Proboha, snad politická strana, která ji (Roithovou) kandidovala, má na zaplacení poštovného," ozval se Zahradil. Považuje celou kauzu za dětinskou a neakceptovatelnou hrubou chybu senátorky.

"V žádném případě není možné využívat a zneužívat servis Senátu, který je určen po úplně jiné účely," reagovala šéfka unionistické kandidátky, senátorka Helena Rögnerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám