Hlavní obsah

Rodiče syrských dětí chtějí léčbu v USA, na operaci do Česka dorazí jediný pacient

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika nabídla léčbu v pražské nemocnici Motol jedenácti syrským dětem a azyl jejich rodinám, deset z nich to však odmítlo. Právu to potvrdil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s tím, že do Česka v nejbližších týdnech zamíří jediné syrské dítě. Ostatní využili nabídku vysokého komisaře OSN a chtějí se léčit ve Spojených státech.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Syřané čekají na vlak do Švédska. Ilustrační foto.

Článek

„Zatím přijede jen jedno dítě, které má akutní srdeční nemoc. Velmi brzo by mělo být operováno. Těm ostatním vysoký komisař OSN údajně slíbil, že se pojedou léčit do Spojených států. Do České republiky zatím nechtějí,“ řekl Právu ministr.

Podle informací Práva tým lékařů a bezpečnostních složek učinil po odmítnutí deseti rodin další výběr. Z uprchlických táborů v Jordánsku by tak kromě již zmiňovaného dítěte se srdeční chorobou mělo přijet v průběhu října dalších šest i s rodinami.

„Situace se vyvíjí každým okamžikem. Zatím by to mělo být celkem sedm dětí, dohromady 33 osob. Jedno dítě s akutním srdečním selháním by mělo přijet i s rodinou dřív,“ potvrdil Právu ředitel nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD).

Nemocnice je připravená

Nemocnice je nyní pro léčbu zmíněných sedmi dětí připravena. „Nejsme si však ještě jistí, že nakonec těch zbylých šest dorazí, protože si to mohou rozmyslet,“ popsal Právu Ludvík. Šestice předjednaných pacientů trpí různými neduhy. „Podrobnosti o diagnózách ještě nevíme, ale nejedná se jen o srdeční choroby,“ dodal ředitel.

Integrační asistenci rodinám po příjezdu zařídí Správa uprchlických zařízení a Arcidiecézní charita Praha. „Rodinám bude zajištěno ubytování v dočasném ubytovacím zařízení v Praze, důkladná zdravotní péče (pro děti v FN Motol), jazykové kurzy, sociální a právní asistence, tvorba integračních plánů, tlumočení apod.,“ řekla Právu Gabriela Vaňková z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Komplikace s výběrem

Situace kolem přijetí syrských dětských uprchlíků je zamotaná. Česká vláda letos v lednu schválila přijetí patnácti dětí i s rodinami – celkem asi 70 lidí.

Úplně první tipy na dětské pacienty ze Sýrie, které na jaře české straně zaslal Úřad vysokého komisaře OSN, Motol odmítl. Ludvík to vysvětlil tím, že děti trpěly nevyléčitelnými nemocemi, jejichž léčba by nikdy neskončila.

Nemocnice upřednostňuje ty zahraniční pacienty, kteří se mohou uzdravit.

Jiných patnáct nemocných syrských dětí vybral tým lékařů nemocnice Motol ve spolupráci s kanceláří Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v jordánském Ammánu.

Mohou dostat azyl

Bezpečnostní složky však podle informací Práva zúžily tento výběr na jedenáct dětí a jejich rodin, z nichž deset léčbu v Česku odmítlo. Tým tak musel vybírat znovu a nyní se jedná (kromě již potvrzeného dítěte se srdeční chorobou) o příjezdu zmíněných šesti dětí.

„Obvykle to je tak, že přijede jedno dítě a čtyři rodinní příslušníci,“ řekl v pátek Právu ředitel motolské nemocnice.

Stále platí, že děti i jejich rodinní příslušníci, kteří do České republiky přijedou, dostanou v naší zemi azyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám