Hlavní obsah

Rodiče autisty Mikuláše, kterému pomohli čtenáři Novinek: Léčba zabírá, sledujeme pokroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes půl milionu korun se podařilo vybrat na nákladnou experimentální léčbu Mikuláše, který trpí autismem. Díky tomu sedmiletý chlapec prodělal v nemocnici ve slovenských Malackách první transplantaci kmenových buněk z pupečníkové šňůry. A jeho okolí už pozoruje první pokroky. Přispěli i čtenáři Novinek.

Mikuláš prodělal první transplantaciVideo: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Protože lékaři vyhodnotili Mikuláše jako vhodného adepta pro léčbu kmenovými buňkami, kterou ale nehradí pojišťovny, nabídl rodičům pomoc Nadační fond Kousek po kousku.

Po zveřejnění na Novinkách loni v prosinci se pak potřebných 500 tisíc korun podařilo vybrat za pouhých pár dní.

Zároveň se rodině ozvala řada lidí, kteří nabízeli další pomoc. „Volali nám lidé, kteří jsou ve stejné situaci a také mají v rodině autistu. Vyměnili jsme si informace o možnostech dalších terapií, vyzkoušeli jsme například biofeedback a jiné metody,“ řekl Mikulášův otec Lukáš Adamčík, který také vytvořil na internetu blog Mikulášova cesta, kde zveřejňuje informace o průběhu léčby.

Jako by nám vyměnili dítě. Sedmiletý Miki ještě nemluví, rodiče upínají naděje k nákladné terapii

Domácí

První dlouho očekávaná transplantace kmenových buněk z pupečníkové krve přišla letos v březnu v nemocnici v Malackách. Rodiče věří, že zákrok byl úspěšný – mírný pokrok pozorují nejen oni, ale i synovo okolí.

„První den po transplantaci byl hektický, Miky byl hodně nervózní, chodil často na záchod a nespal. Pak se ale zklidnil a zdá se, že je pozornější, že nám více rozumí. Myslíme si to nejen my, ale říkají mu i na terapiích, že najednou lépe spolupracuje, ví, co se po něm chce, dokáže udržet oční kontakt. I ve školce říkali, že je vidět, že to s ním opravdu něco dělá,“ řekla matka Adriana Adamčíková.

Jedním z nejkrásnějších momentů podle ní byla před několika dny situace, kdy rodiče poslali Mikuláše pro dětské odrážedlo. „Šel na dvůr a za chvíli přijel na odrážedle. Že by něčemu podobnému porozuměl dříve, dosud nebylo myslitelné,“ popsala Adamčíková.

Foto: ALEŠ HONUS

Mikuláš se svou matkou

Dodala, že věří v další pokroky, protože transplantace se budou ještě minimálně dvakrát opakovat.

„Říkali nám, že nějakou dobu trvá, než se kmenové buňky dostanou do potřebných míst v mozku, kde se spojí s poškozenými buňkami. Ten proces zabere několik měsíců, navíc u autistů to trvá déle, protože mají v mozku více poškozených míst,“ vysvětlila matka.

Transparentní účet na chlapcovu léčbu, ze kterého se platí lékařské zákroky, je nadále platný. Zřízen je u ČSOB a má číslo 329868198/0300. Lidé můžou přispívat i přes QR kód, který je zveřejněn na webové stránce Nadačního fondu Kousek pod kousku.

Foto: ALEŠ HONUS

Mikulášek a jeho rodiče

Až do věku dvou let se Mikuláš z Novojičínska vyvíjel jako normální dítě, pak ale začal nečekaně ignorovat své okolí včetně vlastních rodičů, uzavřel se do sebe a přestal mít zájem o hračky i lidi.

Chlapec nemluví, vydává pouze nesrozumitelné zvuky. Lékaři u něj zjistili autismus. Od té doby absolvoval řadu vyšetření a rehabilitací, dojížděl například půl roku do Prahy na aminokyselinovou léčbu. Nyní dochází do speciální mateřské školy v Novém Jičíně.

„Rádi bychom poděkovali čtenářům Novinek, kteří do sbírky přispěli, i mnoha dalším lidem, kteří nám nabízejí pomoc. Moc si toho vážíme a takovou vlnu podpory jsme vůbec nečekali,“ dodal Mikulášův otec.

S autistickou dívkou si nevědí rady ani ve speciální školce

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám