Hlavní obsah

Robot Špidlovi tančil, podal mu ruku a překvapil češtinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Plynulou češtinou, ladnou chůzí i tanečními kreacemi ve čtvrtek překvapil robot ASIMO předsedu vlády Vladimíra Špidlu i ostatní hosty večeře, pořádané pro japonského premiéra Džuničira Koizumiho. Bílý, 120 centimetrů vysoký ASIMO, vpochodoval suverénně do jídelny Hrzánského paláce rovnou ke Špidlovi.

Foto: Plakát
Článek

Pozdravil ho a oba si poté podali ruku. ASIMO také pronesl se sklenkou v ruce přípitek: "Na přátelství lidí a robotů". Šampaňské však nechtěl, neboť je prý ještě nezletilý.

Přítomnost roztomilého elektronického stvoření vyvolala upřímný smích nejen u premiéra, ale i dalších stolujících a zástupu novinářů. "Těší mne, pane premiére Špidlo. Jsem robot, velvyslanec dobré vůle," představil se ASIMO, jemuž na hrudi svítila dvě malá světélka, zelené a červené.

"Prosím, podívejte se, jak dovedu tančit," řekl pak robot a začal za všeobecného veselí plesat v rytmu disco. Sám si pak požádal o potlesk a posteskl si, že v Evropě toto léto panují velká vedra. "Kdyby mě pan spisovatel (Karel) Čapek viděl, určitě by byl překvapen," vzpomněl si pak na českého literáta, který dal v roce 1920 světu slovo robot.

Špidla se těšil celý den

Špidla se na robota ASIMA těšil celý den. "Já mám rád vědu a různé technické pokročilé věci," řekl. Tančit, jak o tom spekulovala média, s ním však nechtěl. "On je dost malinký. Potřesu mu rukou nebo chapadlem. Tak si ho trošku osahám jako zajímavou technickou kuriozitu, " uvedl před večeří. Robotkovi se v jídelně líbilo, nezapomněl ani zamávat do kamer a objektivů. "Bylo mi s vámi hezky," rozloučil se nakonec.

Technologickou podívanou Špidla japonskému premiérovi oplatil dárkem v podobě malého Golema, umělého člověka - pražské legendy sahající až do 15. století. "Historie robotů podle všeho začala v Praze," konstatoval při předávání.

Anketa

Pořídili byste si v budoucnu podobného robota?
jistě, už začínám šetřit
68,2 %
ne, nesmí mi to přes práh
19 %
zatím nevím
12,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 179 čtenářů.

Reklama

Související články

Koizumi požádal Špidlu o pomoc s Koreou

Japonský premiér Džuničiró dopoledne uctil na Václavském náměstí památku roku 1968 a prošel se po Karlově mostě. Po celou dobu se nevymanil z obležení českých...

Výběr článků

Načítám