Hlavní obsah

Rittig se u Nagyové občas stavil na kávu, za Nečasem si netroufl

– Praha
Právo, rav, alf

Obviněná bývalá šéfka kabinetu premiéra Jana Nagyová přiznala při prvním výslechu policistům, že se delší dobu znala s vlivným pražským lobbistou Ivo Rittigem. Ten ji dokonce několikrát navštívil v její kanceláři ve Sněmovně, kde formálně dělala poslaneckou asistentku Petru Nečasovi. Za samotným předsedou vlády si ale jít netroufal.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Článek

„Při výslechu padla otázka, jestli (Nagyová) zná Rittiga. Ona uvedla, že ho zná, a popsala, jak ho zná. Řekla, že občas chodil na zasedání ODS a že se párkrát zastavil i u ní v kanceláři (ve Sněmovně) a dal si kávu. Prý tam byl, protože ji znal ze Sněmovny, pomachroval a šel pryč. Před ní se spíš vytahoval, jak je mocný a bohatý muž,“ řekl Právu advokát obviněné Eduard Bruna.

Na otázku, jestli se Rittig snažil dostat i do Nečasovy pracovny, obhájce uvedl, že podle jeho informací nikoli. „To si nedovolil,“ konstatoval Bruna. K Nagyové prý chodil proto, aby ukázal svou důležitost a zřejmě své dobré kontakty.

V médiích se přitom už delší dobu spekulovalo, že právě Nagyová je důležitou spojkou či prostředníkem mezi kmotry a premiérem.

Přerušený výslech

Bližší podrobnosti o tom, jak dobře se Nagyová s Rittigem znala, zatím podle Bruny u jejího výslechu nezazněly, protože byl minulý týden ukončen kvůli vyčerpání obviněné a měl by pokračovat tento týden zatím v blíže neurčený den.

Detektivové se tedy dosud nestihli zeptat Nagyové například na někdejšího náměstka pražských vrchních žalobců Libora Grygárka, i když právě na základě prověřování jeho napojení na pražské lobbisty Rittiga či Romana Janouška a další kmotry celý případ začal.

„To jméno (Grygárek) nepadlo. Padlo jméno Janoušek a Rittig a ona řekla, že zná Rittiga. K Janouškovi se nevyjádřila,“ podotkl Bruna.

Přitom v  sídle Janouškovy firmy stejně jako v Rittigově domě detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu při razii rovněž zasahovali. Žádného z nich ale zatím nezatkli ani neobvinili, Rittig je údajně ve svém bydlišti v Monaku a Janoušek na dovolené v Chorvatsku.

Rittigovo jméno přitom delší čas zaznívá i ve spojení s dalším obviněným v aktuální kauze – bývalým ministerským náměstkem Romanem Bočkem. Toho si do náměstkovské pozice dosadil v roce 2010 stíhaný exministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) a zdědil jej jeho nástupce Petr Bendl (ODS).

Pod Bočka na ministerstvu spadal správní úsek, kam patřila i veškerá agenda Lesů ČR. Měl tak přehled o veškerých tendrech podniku a nakládání s miliardovými rezervami Lesů ČR. Údajný vliv Rittiga na chod Lesů ČR bývá zmiňován velmi často. Smlouvami podniku z let 2009 až 2012 se zabývá policie, většina z nich musela jít i přes Bočka.

Reklama

Související články

Nečas rezignuje, s ním i vláda

Premiér Petr Nečas oznámil, že v pondělí podá demisi na funkci předsedy vlády. Učinil tak po nedělním večerním zasedání grémia ODS, které jednalo paralelně se...

Výběr článků

Načítám