Hlavní obsah

Řidiči ke Speed Marathonu: Na silnici se dějí hrozné věci. Je dobře, že nás kontrolují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká policie v pátek hlídkuje po celé zemi v rámci evropské akce Speed Marathon. Jejím hlavním cílem je donutit řidiče zpomalit a ukázat jim, že se i tak do cíle dostanou skoro stejně rychle. Na předem oznámených místech od rána stojí policisté s radary a hlídkovat budou až do půlnoci. Na stanoviště v Praze 10 zavítal štáb Novinek s kamerou, který se ptal na hodnocení akce jak policistů, tak řidičů.

Policejní kontroly v Praze 10Video: Marek Tereba, Novinky

 
Článek

Místa kontrol zveřejnila policie dopředu, a jak Novinkám sdělil Jan Straka z Ředitelství služby dopravní policie, lidé v dotčených místech opatrnější opravdu jsou.

„Nicméně v loňském roce jsme při této akci zjistili více než 2700 přestupků a z nich bylo více než 2100 v souvislosti s překročením nejvyšší povolené rychlosti,“ popsal Straka, který upozornil, že i loni byla místa kontrol známá, a navíc v den akce medializovaná.

Policie chce Speed Marathonem upozornit na to, že nepřiměřená rychlost je nejčastější příčinou tragických dopravních nehod. V roce 2023 zemřelo z tohoto důvodu na silnicích 138 osob. „To je 30 procent usmrcených při všech dopravních nehodách,“ doplnil Straka.

Odstartoval Speed Marathon, policie měří rychlost na tisícovce míst. Podívejte se, kde

Krimi

Foto: Novinky

Kromě měření rychlosti kontrolují policisté třeba i to, zda řidiči před jízdou nepili alkohol.

Během dopoledne v Hornoměcholupské ulici v Praze 10 žádný z řidičů rychlost nepřekročil. Možná i proto, že motoristé na sebe před inkriminovaným místem blikali, aby se navzájem na hlídku upozornili.

„Je dobře, že tady stojí. Lidé tady opravdu jezdí jak blázni,“ svěřila se reportérovi Novinek kolemjdoucí učitelka mateřské školky, která s dětmi kolem silnice v Hornoměcholupské chodí několikrát týdně.

Během natáčení Novinek byli řidiči ukáznění a Speed Marathon vesměs chválili. „Já jsem o té akci tedy nevěděl, ale je to dobře, že kontroly probíhají. Na silnici se dějí hrozné věci,“ poznamenal jeden z kontrolovaných řidičů.

„Překvapilo mě to, ale já jezdím pomalu, takže jsem v klidu. Pořádek ale musí být, tak ať kontrolují,“ řekl další z motoristů.

Novela zákona pomohla

Do výběru konkrétních míst pro kontroly byla zapojena široká veřejnost, prostřednictvím webových stránek pro ně hlasovalo 20 tisíc lidí. Policie ze zhruba 4000 nahlášených tipů vybrala čtvrtinu míst, na kterou své kontroly zaměřila.

Policisté si pochvalují novelu zákona o silničním provozu, která vstoupila v platnost v lednu tohoto roku a zpřísňuje postihy za některé dopravní přestupky.

Dva trestné body letos nově dostanou řidiči, kteří překročí rychlost o 10 kilometrů v hodině, čtyři v případě, že se rozjedou o více než 20 km/h v obci nebo o více než 30 km/h mimo obec. Polovinu z maxima trestných bodů, celkem šest, dostanou řidiči, kteří překročí nejvyšší povolenou rychlosti o více než 40 km/h v obci nebo o více než 50 km/h mimo obec.

„Od ledna do března registrujeme snížení zhruba o 5 procent oproti stejnému období minulého roku i přesto, že jsme na silnicích měřili o 4 procenta častěji,“ dodal Straka. Až do letošního roku přitom rychlostních přestupků meziročně přibývalo.

Nohu z plynu! Plzeň chystá řadu nových úsekových měření rychlosti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám